Češi v akci: Siniaková si zahraje v Tokiu o titul, Martincová v semifinále neuspěla

- Daniel Kubelka

Kateřina Siniaková si na turnaji v Tokiu zahraje ve finále! Rozhodla o tom výhra české tenistky nad Číňankou Šuai Čang v semifinále, kterou porazila ve dvou setech 6:3 a 6:0. Skvěle se vede také Tereze Martincové v kanadském Quebecu, kde se z kvalifikace dokázala česká tenistka prokousat až do semifinále turnaje. Deblový titul z challengerového podniku v Banja Luce poté může slavit český pár Jebavý/Šátral!

Siniaková si zahraje o první titul 

Kateřna Siniaková si na turnaji WTA podruhé zahraje o turnajový triumf! Po neúspěchu ve švédském Bastadu bude mít česká tenistka možnost v japonském Tokiu, kde po výhře v semifinále nad Číňankou Šuaj Čang 6:3 a 6:0 postoupila do finále.

První set semifinálového duelu se nesl ve znamení ztracených podání. Uspěla pouze Siniaková hned v úvodním gemu, což se nakonec ukázalo jako rozhodující faktor. Od té doby totiž ani jediná z hráček své podání udržet nedokázala a k vidění tak byl jeden brejk za druhým. Za stavu 5:3 si však Češka podruhé v setu dokázala udržet servis a na první pokus úvodní sadu po výsledku 6:3 uzavřela.

Druhá sada už přinesla zcela jiný průběh. Siniaková hned v první hře připravila Číňanku o servis a jelikož až do konce setu svůj náskok jen navyšovala, nepovolila Čang jedinou hru a po boji v šestém gemu pátým mečbolem celé utkání uzavřela. Ve finále se Siniaková utká s Američankou McHaleovou.

Pavlásek si v Banja Luce zahraje ve finále

Český tenista Adam Pavlásek si pošesté v sezoně zahraje o titul na turnaji kategorie challenger. V sobotním semifinále v Banja Luce porazil v napínavé bitvě Španěla Pablo Andujara-Albu ve třech setech 3:6, 6:3 a 7:6(3). Po triumfu na pražském červnovém podniku tak v neděli zabojuje o svůj druhý letošní titul.

Úvodní sada nabídla vyrovnaný průběh do své poloviny. Za stavu 3:3 Pavlásek přišel o podání a když ztratil servis v sadě podruhé, Andujar vyhrál první dějství výsledkem 6:3. Druhý set se již od začátku vyvíjel lépe pro českého tenistu, ten ve třetí hře získal důležitý brejk a jelikož Španěl už nedokázal adekvátně odpovědět, Pavlásek srovnal stav zápasu na 1:1.

Závěrečné dějství přineslo veliké drama. Český tenista získal úvodní dvě hry v řadě a výhodu brejku držel až do samotné koncovky. Za stavu 5:3 však nedokázal při vlastním podání proměnit úvodní mečbol a soupeř naopak na pátý pokus prorazil jeho servis. Končit se mohlo v desáté hře, jenže v ní Pavlásek promarnil další dva mečboly a jelo se dál. Vyrovnaný stav nakonec vydržel až do tiebreaku, v němž Pavlásek získal vedení 4:0 a nabytý náskok udržel až do konce zápasu.

Jedenadvacetiletý Pavlásek si díky finálové účasti vylepší své žebříčkové maximum a poskočit by měl až k 90. příčce na světě.

Jebavý se Šátralem získali challengerový titul

Čistě český pár Jebavý/Šátral získal na challengerovém podniku v Banja Luce titul! Sympatická dvojice může mít z trofeje o to větší radost, že v úvodním kole utekla v tie-breaku ze čtyř mečbolů třetímu nasazenému páru, Kretschmer/Weissborn!

Ve finálovém duelu se střetli dva nenasazené páry. V úvodním setu se v koncovce zadařilo lépe českému deblu, když ve zkrácené hře dokázal zvítězit 7:3. Ve druhém dějství tento pár ztratil sadu v poměru 4:6 a o vítězi celého turnaje tak musel rozhodnout super tie-break. V něm uspěla dvojice Jebavý/Šátral, která zvítězila 10:7!

Martincová na finále nedosáhla

Tereza Martincová si finále turnaje WTA v Quebecu nezahraje. Jedenadvacetiletá Češka nestačila v semifinále na Američanku Davisovou a podlehla ve třech setech 3:6, 7:6(2) a 2:6.

ATP/WTA

Hashimotov Sogyo Japan Women's, Tokio (ženy, tvrdý povrch, 250 000 USD, semifinále dvouhry)

KATEŘINA SINIAKOVÁ - Šuaj Čang (CHN) 6:3, 6:0

Semifinále čtyřhry

Kudrjavcevová, Panovová (RUS) - Irigoyenová (ARG), KREJČÍKOVÁ  6:4, 6:4

Coupe Banque Nationale, Québec City (ženy, hala-koberec, 250 000 USD, semifinále)

TEREZA MARTINCOVÁ (Q) - Lauren Davisová (USA)    3:6, 7:6(2), 2:6.

CHALLENGER TOUR

Banja Luka Challenger 2016 (muži, antuka, 64 000 Eur, semifinále dvouhry)

ADAM PAVLÁSEK - Pablo Andujar-Alba (ESP)  3:6, 6:3, 7:6(3)

Banja Luka Challenger 2016 (muži, antuka, 64 000 Eur, finále čtyřhry)

ROMAN JEBAVÝ/JAN ŠÁTRAL  - Andrea Arnaboldi/Maximilian Neuchrist (ITA/AUT) 7:6(3) 4:6 10:7

ITF/Futures

Egypt F24 Men´s Futures (muži, antuka, 10 000 USD, semifinále)

VÍT KOPŘIVA (688.) (6) - Benjamin Lock (ZIM, 676.)  6:0, 6:3, 6:2
JAROSLAV POSPÍŠIL (433.) (1) - Gaston-Arturo Grimolizzi (ARG, 1146.)  6:4, 6:7(5), 6:3

Santa Margherita Di Pula (muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

Santiago Maresca (URU, 1078.) - MARTIN DAVID (-)

HAMMAMET OPEN (muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

YVO PANÁK (2035.) - Camilo Ahumada (CHI, -)  6.2, 6:2

Penta Trading Říčany Open 2016 (ženy, antuka, 10 000 USD, semifinále dvouhry, finále čtyřhry)

Více informací o turnaji v Říčanech v samostatném článku