Držme při sobě, vyzývá rekordman Djokovič. Čestný host Safin mu připomněl dávnou lekci

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Australian Open 2020 dostalo zlatou tečku v podobě pětisetového mužského finále. Spokojený vítěz Novak Djokovič i poněkud smutný poražený Dominic Thiem pak na slavnostním ceremoniálu připomněli, že jsou i důležitější věci než tenis. „Tragédie, které se dějí ve světě, jsou pro nás připomínkou toho, že máme držet při sobě,“ pobídnul tenisovou i světovou veřejnost Djokovič.

Publikum v melbournské aréně Roda Lavera chtělo nového grandslamového vítěze, ale nedočkalo se. Novak Djokovič znovu přečkal všechny možné strasti, udolal Dominica Thiema v pěti setech a poosmé v kariéře pozvedl nad hlavu trofej Normana Brookese.

„Jsem nesmírně vděčný, že znovu držím tento pohár na mém oblíbeném kurtu,“ radoval se na slavnostním ceremoniálu dvaatřicetiletý Djokovič, který cenu převzal od šampiona z roku 2005 Marata Safina.

Právě charismatický Rus při svém tažení za titulem z Australian Open v prvním kole tehdy neznámého srbského mladíka zničil 6:0, 6:2 a 6:1.

„Marat byl v dětství jeden z mých idolů. V roce 2005 jsem nevěděl nic o tom, jaké to je na grandslamu, byl jsem ohromen. A nyní mi právě Marat předal pohár. Znamená to pro mě hrozně moc,“ řekl srbským novinářům Djokovič, jenž je patnáct let po drtivé porážce osminásobným vítězem australského grandslamu. Nikdo jiný v Melbourne Parku tolikrát netriumfoval.

Alespoň osm trofejí na jednom grandslamu nasbírali u mužů pouze Rafael Nadal na Roland Garros (12) a Roger Federer ve Wimbledonu (8).

Tak významný úspěch navíc Djokovič dokázal využít k silnému poselství, jež zaplněnému centrálnímu dvorci věnoval po přebrání trofeje. Publikum přitom během zápasu bylo proti němu, což favorit utkání nenesl lehce. Nic na tom nezměnilo ani několik silných srbských enkláv, zpravidla označené vlajkami.

„Rok 2020 začal devastujícími událostmi – velkými požáry v Austrálii, válečnými konflikty v některých částech světa, kde lidé umírají každý den. Také zahynul mně blízký Kobe Bryant, který byl mým mentorem. Toto je pro nás připomínka toho, že máme držet při sobě,“ vyzval ve své dojemné řeči čerstvě sedmnáctinásobný grandslamový vítěz.

Připomínku na populárního basketbalistu Bryanta má Djokovič i na mikině, již zdobí čísla 8 a 24 (pro Bryanta typická), iniciály KB a srdce.

Základní kámen Srbova vzkazu položil už poražený finalista Dominic Thiem, který vzpomenul rozsáhlé požáry na území Austrálie.

„Snad se lidé, zvířata i příroda co nejdříve vzpamatují a podobné neštěstí se už nikdy nestane,“ přeje si šestadvacetiletý Rakušan.

Ten v nedělním finále sahal po vítězství, které by zbořilo řadu milníků. Mohl být prvním novým vítězem grandslamu od US Open 2014, kdy se to povedlo Marinu Čiličovi. Mohl se stát jedním z mála vyvolených, kteří porazili Novaka Djokoviče a Rafaela Nadala na jednom turnaji velké čtyřky. To se dosud povedlo jen Stanu Wawrinkovi před šesti lety právě na Australian Open.

Přestože Thiem nakonec „králi Melbourne“ podlehl, jeho kariéra se opět o kus posunula. Zahrál si třetí grandslamové finále a první „neantukové“, poprvé se dostal pouhý set od zisku trofeje. Na kurtu strávil za celý turnaj více než dvaadvacet hodin, navzdory tomu ještě v závěru páté sady sahal po obratu.

A Djokovič? Ten se v pondělí vrátí na vrchol žebříčku a bude pokračovat ve svém honu za Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem. Na elegantního Švýcara ztrácí tři grandslamové tituly, na nezdolného Španěla dva.

Australian Open, Melbourne (AUS, tvrdý povrch, 71 000 000 AUD)
Finále mužské dvouhry
Dominic Thiem (AUT, 5.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) 4:6, 6:4, 6:2, 3:6, 4:6