Australian Open: Čtyřhodinovou řež urval Djokovič, Thiem nevyužil vedení

- Redakce

Dramatická pětisetová bitva se strhla ve finále Australian Open, v němž světová dvojka Novak Djokovič nakonec dokázal obhájit loňský titul. Duel, který trval přes čtyři hodiny, musel proti Dominicu Thiemovi otáčet a doslova vydřel vítězství 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4. Ve čtyřhře triumfovala dvojice Rajeev Ram a Joe Salisbury.

Dominance velké trojky měla skončit. Alespoň to věštil před začátkem Australian Open Dominic Thiem. Příliš vzdálen svému proroctví přitom nebyl. Dostal se až do finále, ve kterém vyzval Novaka Djokoviče k heroické řeži, jež trvala 243 minut a v níž byl dokonce ve vedení 2:1 na sety.

Bitva, která se v aréně Roda Lavera strhla, však pro něj nakonec happy end napsaný neměla.

V prvním setu se povedlo vyhrát Djokovičovi, který sice přišel v sedmé hře o výhodu brejku, ale na returnu ještě zabral a v desátém gemu proměnil v pořadí druhý setbol.

Ve druhé sadě se role obrátily. Thiem byl první ve výhodě brejku, vedl už 4:2, ale nechal Srba vyrovnat. V deváté hře ovšem využil soupeřovo zaváhání, ujal se znovu vedení a dějství doservíroval. Ve třetím setu pak Rakušan dominoval, dostal se do vedení 4:0 a poté, co tuto část zápasu dopodával, byl na koni a rázem velmi blízko svého snu.

Jenže Djokovič je Djokovič. Pod tlakem začal hrát výborně. Čtvrtý set získal na svou stranu, když napřed ve třetí hře odvrátil brejkbol a v osmém gemu prorazil Thiemův servis. Duel tak dospěl do rozhodujícího setu, ve kterém srbský tenista vybojoval vedení 2:1 s výhodou brejku.

Thiem se nevzdával a bojoval, ve čtvrtém gemu si vypracoval dokonce dva brejkboly. Proměnit je ovšem nedokázal a další šanci si už ani přes velkou snahu nevypracoval. S favorizovaným Srbem pátý set prohrál a znovu (již potřetí) zůstal těsně pod vrcholem.

To Djokovič oslavil již svůj osmý titul z Australian Open a celkově 17. grandslamovou trofej.

Ram a Salisbury ovládli čtyřhru
Rajeev Ram a Joe Salisbury porazili ve finále čtyřhry na Australian Open domácí dvojici Max Purcell, Luke Saville za 70 minut 6:4 a 6:2. Pro Rama i Salisburyho je to premiérový grandslamový titul ze čtyřhry mužů.

Pětatřicetiletý Ram se dočkal na 58. pokus. Už loni vybojoval trofej ve smíšené čtyřhře, když taktéž v Melbourne uspěl společně s Barborou Krejčíkovou.

Vítězové se v žebříčku posunou na čtvrté (Salisbury) a páté místo (Ram), pro oba se jedná o nové maximum.

O australské pohádce „druhého Samprase“ čtěte více zde.

Finále dvouhry mužů
Dominic Thiem (AUT) – Novak Djokovič (SRB) 4:6, 6:4, 6:2, 3:6, 4:6

Finále čtyřhry mužů
Ram (USA), Salisbury (GBR) – Purcell, Saville (AUS) 6:4, 6:2