Hlavně být zdravá, přeje si šampionka Krejčíková. Obhajobou navázala na Novotnou

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Že soupeři táhli šňůru devíti výher? To Barboru Krejčíkovou a Nikolu Mektiče v rozhodujícím super tiebreaku finále Australian Open vůbec nezajímalo. Americko-britský pár vyřídili během pár chvil poměrem 10:1! „Turnaj pro mě nemohl dopadnout líp, ve všech zápasech jsem předvedla maximum. Moc si vážím toho, že se všechno hezky sešlo,“ zářila štěstím Krejčíková, jež v Melbourne zaznamenala třináct vítězství v patnácti duelech.

Nejprve mexická vlna ve slušně zaplněné aréně Roda Lavera a následně super tiebreak jako z partesu. Barbora Krejčíková podpořila svého spoluhráče Nikolu Mektiče dvěma vítěznými údery, donutila soupeře ke třem chybám a česko-chorvatské duo rázem vedlo 6:1.

„V prvním setu se mi nedařilo na returnu, a tak jsem říkala parťákovi, že potřebuju víc času. V super tiebreaku si to sedlo, zahrála jsem dobré returny i výměny. Měla jsem z toho obrovskou radost, a proto jsem se i smála. Užívala jsem si to,“ připomněla si krásné chvíle čtyřiadvacetiletá Krejčíková.

Doklepnout tak skvěle rozehranou partii už bylo jednoduché, a tak se český tenis díky Krejčíkové na závěr Australian Open přece jenom dočkal trofeje. Tenistka z Brna a její chorvatský parťák Mektič ve finále porazili silnou dvojici Bethanie Matteková-Sandsová, Jamie Murray 5:7, 6:4 a 10:1.

Pro Krejčíkovou je to už čtvrtá grandslamová trofej v kariéře – předloni s Kateřinou Siniakovou ovládly Roland Garros a Wimbledon, loni v Melbourne triumfovala po boku Rajeeva Rama. Melbournský pohár, s nímž se po roce opět shledala, na tiskové konferenci milovaně tiskla.

Jak se po patnáctém zápase na letošním Australian Open a zisku další grandslamové trofeje cítíte?
Mám obrovskou radost, vůbec jsem to nečekala. Stále pracuje adrenalin. Jsem taková rozjetá, asi budu mít problém jít spát. Tento turnaj pro mě líp dopadnout nemohl, ve všech zápasech jsem předvedla maximum. Moc si vážím toho, že se všechno hezky sešlo a že jsem titul dokázala obhájit.

To v mixu na Australian Open naposledy dokázala vaše někdejší trenérka Jana Novotná v letech 1988 a 1989…
Když se mi něco povede, vždy se podívám, jestli to Jana také vyhrála. Moc si vážím toho, že jsem dosáhla stejného úspěchu. Když zrovna hraji a přemýšlím o Janě, uvědomím si, že je to jenom tenis a v životě jsou důležitější věci. To mi hodně pomáhá ve vyrovnávání se s tlakem a nervozitou (Jana Novotná podlehla v listopadu 2017 rakovině, pozn. red.).

Váš přístup byl poznat i v klíčovém super tiebreaku, kde jste se s parťákem často smáli. Vypadalo to, že jste měli pohodu…
Během turnaje jsem v mixu nebyla vůbec nervózní, je zbytečné se z tenisu stresovat. Pořád jsem jela a říkala jsem si: „Hrej, hrej, nějak to dopadne. Nic horšího než prohra se nestane.“ I když jsme nakonec vyhráli, nic moc to nemění. Je super, že naše jména budou na poháru a že mám čtvrtý grandslam, ale pořád musím makat a bojovat v tenise i v životě.

Jaké jsou vlastně vaše cíle?
Být zdravá. To je největší a nejdůležitější cíl. Pak se můžou dít velké věci.

Velké věci už se také staly, na turnaji jste vyhrála třináct z patnácti utkání. Nebude se vám v noci zdát, že máte nastoupit k dalšímu zápasu?
Třeba jo, uvidím v noci. (úsměv)

Australian Open, Melbourne (AUS, tvrdý povrch, 71 000 000 AUD)
Finále smíšené čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, Mektič (CRO) [5] – Matteková-Sandsová, J. Murray (USA/GBR) 5:7, 6:4, 10:1