Přepište tenisovou mapu. Čtrnáctiletá juniorka z Andorry ovládla Australian Open

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Vítězkou juniorky na Australian Open se senzačně stala nejmladší hráčka v pavouku, teprve čtrnáctiletá Andořanka Victoria Jimenezová Kasintsevová. Obdivovatelka Petry Kvitové přitom na grandslamu startovala poprvé, ke všemu má raději antuku než tvrdý povrch.

Tak kdo vyhrál první grandslam sezóny mezi juniorkami? Někdo z velkých tenisových zemí, jako jsou Spojené státy, Velká Británie, Rusko, Austrálie, Francie, Německo či Česká republika, nebo snad někdo z Asie? Nikoliv! Šampionkou se stala čtrnáctiletá Andořanka Victoria Jimenezová Kasintsevová, startující na podniku velké čtyřky poprvé.

Usměvavá tenistka, pocházející z maličké země vklíněné mezi Francii a Španělsko, přitom byla nejmladší hráčkou v pavouku. Její otec Joan Jimenez během turnaje pro web Australian Open uvedl, že v netenisové Andoře je jediný halový kurt. Proto Jimenezová načala kariéru ve španělské Barceloně, kde její otec dosud vede tenisovou akademii.

„Trénovat profesionálně jsem začala před dvěma lety, kdy jsme se z Andorry přestěhovali do Barcelony. Stále žiji mezi těmito dvěma místy. Ale reprezentuji pouze Andorru,“ vyznal se čtrnáctiletý talent, který mluví pěti(!) jazyky – katalánsky, španělsky, anglicky, rusky a francouzsky.

Levou rukou hrající Jimenezová, která je ještě o čtvrt roku mladší než Linda Fruhvirtová, na své cestě za grandslamovou trofejí vyřadila ve druhém kole i českou juniorku Kristýnu Lavičkovou. V osmifinále pak odvrátila tři mečboly proti Melanii Delaiové! Po dalších dvou vítězstvích zvládla i finále proti sedmnáctileté Polce Weronice Baszakové, již porazila 5:7, 6:2 a 6:2.

„Byl to velmi těžký turnaj, vlastně jsem si nemyslela, že bych mohla vyhrát. Bojovala jsem, a proto jsem to zvládla. Je to neuvěřitelné,“ popisovala Jimenezová.

Mladičké šampionce ani příliš nevadilo, že se v Melbourne hraje nikoliv na její oblíbené antuce, ale na tvrdém povrchu.

Ve své dosud krátké kariéře dosáhla „melbournským zázrakem“ bezesporu důležitého milníku. Jedním z mnoha dalších je sen o čtyřhře s její oblíbenkyní Petrou Kvitovou, od níž podle fotografie pochytila i typickou oslavu. Pokud bude v podobných výkonech jako v Austrálii pokračovat, třeba se deblu s českou lvicí dočká.

Ještě předtím ale musí vstoupit do žebříčku WTA a krůček po krůčku v něm stoupat. Prvním pokusem, jak získat body mezi ženami, bude pro Jimenezovou březnový turnaj ITF s dotací 15 tisíc amerických dolarů ve Francii.