Australian Open: Krejčíková obhájila titul v mixu! Ženy znají novou šampionku

- redakce

Česká tenistka Barbora Krejčíková obhájila titul ve smíšené čtyřhře na probíhajícím Australian Open! Spolu s Chorvatem Nikolou Mektičem dokázali porazit ve finále americko-britskou dvojici Bethanii Mattekovou-Sandsovou a Jamieho Murrayho 5:7, 6:4, 10:1. Mezi ženami se rozhodlo o držitelce titulu ze dvouhry, finále si zahrály Garbiňe Muguruzaová a Sofia Keninová. Svůj životní úspěch zaznamenala Keninová, jež vyhrála 2:1 na sety.

Krejčíková obhajovala v Melbourne loňský titul, který získala spolu s Američanem Rajeevem Ramem. Ve finále, tentokrát po boku Nikoly Mektiče, dokázala česká hráčka urvat cenné vítězství i přesto, že musela otáčet. Zrodilo se tak vítězství 5:7, 6:4, 10:1.

V prvním setu byli Krejčíková s Mektičem na tom o něco lépe a dlouho vedli s výhodou brejku, který získali už v prvním gemu. Od stavu 5:3 se jim ale nepovedlo dotáhnout první sadu do vítězného konce, přišli o výhodu brejku a nakonec prohráli 5:7.

Ve druhé sadě se česko-chorvatské dvojici povedlo prorazit podání soupeřům hned dvakrát v páté a sedmé hře. Když tedy sami ztratili podání v osmém gemu, stále zůstali ve vedení a nakonec si i vynutili rozhodující supertiebreak.

V něm už to byla od Krejčíkové a Mektiče pohádková jízda zakončená výhrou 10:1.

Krejčíková, která patří i přes své mládí k nejlepším deblistkám světa, si připsala celkově svůj čtvrtý grandslamový titul. Vedle dvou v mixu má také dvě trofeje z klasické čtyřhry spolu s Kateřinou Siniakovou.

Keninová slaví životní úspěch
Účast Sofie Keninové se ve finále rozhodně nečekala. Americká tenistka, která má kořeny v ruské Moskvě, před Australian Open odehrála dva turnaje, v Brisbane i Adelaide shodně vypadla v osmifinále. Na druhém podniku dokonce uhrála pouhé čtyři gemy s krajankou Danielle Collinsovou. Letošní první grandslam sezóny jí ovšem přinesl životní úspěch.

Ve svém premiérovém grandslamovém finále dokázala pokořit mnohem zkušenější Španělku Garbine Muguruzaovou. Zápas vyhrála za 125 minut po obratu 4:6, 6:2, 6:2 a oslavila největší titul kariéry.

Světová patnáctka, jež se v pondělí vyhoupne na sedmé místo žebříčku, od druhé sady zcela dominovala dvorci. Uhrávala si na podání čisté hry a v obou setech obrala soupeřku dvakrát o podání. Po zásluze se pod zataženou střechou v aréně Roda Lavera stala novou melbournskou šampionkou.

K vítězství si Američanka dopomohla 28 vítěznými údery, přičemž zahrála 23 nevynucených chyb. V tom jí to Španělka o něco usnadnila, jelikož sama zahrála 45 chyb oproti 32 winnerům.

Rod Laver Arena (9:30)
Sofia Keninová (USA) [14] – Garbiňe Muguruzaová (ESP) 4:6, 6:2, 6:2
Matteková-Sandsová, J. Murray (USA/GBR) – KREJČÍKOVÁ, Mektič (CRO) [5] 7:5, 4:6, 1:10