Navrátilová o Muguruzaové: Conchita jí vrátila mentalitu šampionky

- Radek Štohl

Již v sobotu bude známa vítězka ženské dvouhry Australian Open. Rozhodne se mezi Američankou Sofii Keninovou a dvojnásobnou grandslamovou vítězkou Garbine Muguruzaovou, která jeden ze svých dvou titulů získala pod vedením krajanky Conchity Martinezové. Podle slov legendární Martiny Navrátilové je to právě bývalá trenérka Karolíny Plíškové, která ji naučila myslet vítězně.

„Garbine Muguruzaová v uplynulých letech až příliš často vypadala, že hraje s obavami, neustále měla strach z prohry. Samozřejmě, když přemýšlíte podobným způsobem, tak se to posléze přihodí. Zápas prohrajete," rozepsala se Martina Navrátilová pro web wtatennis.com.

V současné době je ale vše jinak. A to zásluhou Španělky Conchity Martinezove. „Znovu získala mentalitu šampionky, což ji vyneslo až do finále Australian Open, což bude její první grandslamové finále od Wimbledonu 2017. Martinezova na ní má magický vliv," pokračovala ve svém vyprávění třiašedesátiletá legenda bílého sportu.

Navrátilová k chemii mezi Španělami uvádí příklad z posvátného zeleného pažitu. „Sam Sumyk, v té době stálý trenér Muguruzaové, do Londýna neodcestoval z osobních důvodů, koučing tak přebrala Martinezová. Budu si pokaždé pamatovat, jak Muguruzaová působila naprosto odlišně. Byla neskutečně uvolněná. Tvářila se jako šampinka, chovala se tak a především tím způsobem hrát. Po Wimbledonu často na kurtu vypadala vystrašeně," přidala svůj postřeh.

V čem je teda podle Navrátilové největší kouzlo staronové trenérky? „.Našla způsob, jak jí dodat sebevíru. Mezi bývalou a současnou šampinkou totiž panuje odlišná úroveň sebevědomí. Když jako hráč máte u sebe bývalou grandslamovou šampionku, tak nezpochybňujete, co vám říká," domnívá se držitelka osmnácti titulů z turnajů velké čtyřky ve dvouhře.

Skvělá spolupráce může vycházet rovněž z jednoznačných pokynů. „Vypadá to, že předání od Martinezové je pouze „Jdi na kurt a hrej. Užij si to. Ukaž jim, čeho jsi schopná." na místo „Potřebuješ udělat tohle a následně toto". Myslím si, že předtím u ní bylo až příliš hodně taktiky," dodala k tématu Navrátilová.