Češky a olympiáda v Tokiu? Počítají s ní, váhá pouze jediná

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Letní olympijské hry v japonském Tokiu jsou sice ještě daleko, už nyní se ale řeší, kdo z mnoha vynikajících českých tenistek bude pod pěti kruhy startovat. Během Australian Open většina z nich vyjádřila touhu v Japonsku reprezentovat. Na vážkách je jen Karolína Plíšková.

Maximálně šest českých tenistek odletí vzhledem ke kvalifikačním limitům ITF na Letní olympijské hry do Tokia. Čtyři z nich budou startovat ve dvouhře, kromě toho ještě vzniknou dva páry do čtyřhry. Stěžejní pro nominaci budou žebříčky po Roland Garros z 8. června.

Víceméně jistotu kvalifikaci mají díky dostatečnému počtu bodů v žebříčku dvouhry Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Karolína Muchová a Markéta Vondroušová, jež navíc disponuje chráněným žebříčkem, použitelným i pro olympiádu.

„Hrát na ní je můj sen,“ neváhala Vondroušová, která má podobně jako Plíšková splněn předepsaný počet zápasů ve Fed Cupu v posledním olympijském cyklu (tři, z toho jeden od ledna 2019, pozn. red.).

Kvitová nutné hranice dosáhne, jestliže se zúčastní dubnového finále Fed Cupu v Budapešti. „Kapitán Petr Pála ví, že tam pojedu,“ informovala během Australian Open Kvitová, bronzová medailistka z Ria.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

I am a person who feels a lot of emotion in life. There are so many ups and downs, mistakes and hard times, but I believe that if you work hard the good times will come. In any walk of life. You just have to trust yourself and always believe. That's what I did this year. Life is tough but the great moments outweigh the bad and this week I got to feel so many positive emotions. The Olympics are all about emotions - the agony and ecstasy of winning and losing. I can't describe how special it has been to be here surrounded by athletes who know what we are going through. We live it together. I am so grateful and proud. The people around me help me and believe in me no matter what. Thank you so much to them! I am happy to share this great moment with my fellow athletes, my team, my friends and family... and my loyal fans. Happy hugs, Petra ❤ #hrdost #odhodlani #jsmejedentym #czechfamily @ceskytym @lebik ? © Česká sportovní / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Příspěvek sdílený Petra Kvitova (@petra.kvitova),Srp 15, 2016 v 12:12 PDT

Jistá účastí si naopak není Plíšková, jež poslední olympiádu vynechala. „Upřímně to pro mě není to největší lákadlo. Rozhodnu se patrně v průběhu sezóny, bude záležet i na počtu odehraných zápasů,“ sdělila Plíšková, splňující kvalifikační kritéria.

Muchová, čtvrtá nejlepší Češka podle žebříčku, dle svých slov nemá tenis s olympiádou příliš spojen. „Přesto bych ráda jela,“ přiznala tenistka, jíž stačí vzhledem k pozdějšímu debutu v ženské týmové soutěži jedna účast z loňské baráže v Prostějově.

Žebříček dvouhry se samozřejmě může ještě promíchat, polepšit si můžou Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Marie Bouzková nebo Kristýna Plíšková. Proto nemá cenu potenciální českou výpravu přehnaně analyzovat a s uvedenou čtyřkou reprezentantek (Ka. Plíšková, Kvitová, Vondroušová, Muchová) počítat najisto.

Mimochodem Strýcová je v žebříčku singlu z Češek sice až pátá, zároveň by se však díky bodům za semifinále Birminghamu a Wimbledonu měla bezpečně vlézt do 56. místa, které jako poslední zaručuje účast na olympiádě. V singlu by se tedy mohla v Tokiu dostala do hry, pokud by nejela Plíšková, Kvitová, Muchová nebo Vondroušová.

A co čtyřhry?
České tenistky září také v deblu, po Australian Open budou ve světové desítce hned tři (Barbora Strýcová, Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková). A právě členky top 10 si k sobě do páru mohou přibrat další z nominovaných krajanek v singlu.

Zároveň však může jakákoliv země nasadit maximálně dvě dvojice, nezapomeňme rovněž na celkový limit šesti tenistek, kvůli němuž může jedna z elitních deblistek přijít o letenku do Tokia.

Ať už to dopadne jakkoliv, k možné nominaci se nabízí silný pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková plus Barbora Strýcová s parťačkou.

„Ještě sice nemám představu, s kým bych v Tokiu hrála, ale mám spoustu skvělých krajanek,“ nebojí se k olympijské účasti odhodlaná Strýcová, jíž ke splnění kritérií chybí jeden start ve Fed Cupu.

Před dosud dalekými uzávěrkami nominací je důležité právě to, aby si tenistky, které to potřebují, doplnily kvalifikační kritéria. Do Budapešti na dubnové finále Fed Cupu by proto měly odcestovat Kvitová a Strýcová, což také mají v plánu. ITF může vybraným jednotlivcům udělit výjimku tak, jako to učinila v případě Rogera Federera. Je ale otázkou, jestli by se žádostí uspěly i české reprezentantky.

Až se díky finále Fed Cupu vyjasní některé otázky a až se po Roland Garros 8. června „uzavřou“ žebříčky pro olympiádu, bude na vedoucím české tenisové výpravy Petru Pálovi (jinak také fedcupovém kapitánovi), aby poskládal šestičlenný tým, jenž se popere o medaile. A pokud by se v Tokiu zadařilo podobně jako před čtyřmi lety v Riu, jistě by se nikdo nezlobil.

Na posledních olympijských hrách totiž získal český tenis rovnou třikrát bronz – Petra Kvitová ve dvouhře, Barbora Strýcová, Lucie Šafářová ve čtyřhře a Lucie Hradecká, Radek Štěpánek v mixu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

?? + ? = ??? #czechteam

Příspěvek sdílený Petra Kvitova (@petra.kvitova),Srp 14, 2016 v 6:22 PDT

Na letošních hrách se tenisové soutěže uskuteční od 25. července do 2. srpna v tokijském Ariake Tennis Parku, pořadatelé zvolili tvrdý povrch. V pavoucích dvouher se objeví 64 jmen, mužskou a ženskou čtyřhru odehraje 32 párů a smíšenou čtyřhru 16 dvojic.