Australian Open: Strýcová vyzrála na krajanky a je ve finále. Nadal končí

- redakce

Pro české fanoušky bylo nejatraktivnějším zápasem desátého hracího dne Australian Open semifinále ženské čtyřhry, v němž Barbora Strýcová a Su-wej Sie přehrály Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou ve dvou setech. V osmifinále juniorské dvouhry končí Dalibor Svrčina, Martin Krumich i Darja Vidmanová. Čtrnáctiletá Linda Fruhvirtová postoupila do semifinále čtyřhry. V mužské dvouhře překvapivě končí světová jednička Rafael Nadal, kterému nevyšly proti Rakušanu Thiemovi tiebreaky.

České deblové derby pro Strýcovou
Barbora Strýcová a Su-wej Sie dominovaly v semifinále čtyřhry na Australian Open, v němž porazily českou dvojici Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková 6:2 a 6:3. Pro průběh utkání byl důležitý hned první gem, v němž Strýcová a Sie získaly po sedmi shodách brejk.

„Od začátku do konce jsme hrály velmi aktivně, na kurtu se stále něco dělo. Velké body jsme zahrály správně, skoro pokaždé nám to vyšlo. Obě jsme také slušně servírovaly,“ sesumírovala šťastná Strýcová.

Pro česko-tchajwanskou dvojici je to druhý postup do grandslamového finále, loni ve Wimbledonu se radovala z titulu. V pátek se Strýcová a Sie o další trofej utkají s Kristinou Mladenovicovou a Timeou Babosovou.

Celý rozhovor s Barborou Strýcovou si můžete přečíst zde.

Zverev je poprvé v semifinále grandslamu
Alexander Zverev (7.) porazil ve čtvrtfinále Australian Open Stana Wawrinku (15.) 1:6, 6:3, 6:4 a 6:2. Německý tenista, který v utkání zaznamenal 13 es a jedinou dvojchybu, tak na třetí pokus prošel přes grandslamové čtvrtfinále. V boji o finále vyzve Dominica Thiema, jenž přetlačil ve čtyřech setech Rafaela Nadala.

Thiem porazil Nadala a je poprvé v semifinále Australian Open
Závěr středečního programu v Melbourne přinesl překvapení. Světová jednička Rafael Nadal (1.) nestačil na Dominica Thiema (5.), když doplatil především na nezdařené tiebreaky. Rakušan zvítězil po velkém boji 7:6(3), 7:6(4), 4:6 a 7:6(6), zápas trval 4 hodiny a 14 minut. Počtvrté v kariéře si tak zahraje šestadvacetiletý Thiem grandslamové semifinále, vůbec poprvé se tak ale nebude dít na pařížské antuce.

Muguruzaová udolala Pavljučenkovovou
Dvojnásobná grandslamová vítězka Garbine Muguruzaová (32.) porazila ve čtvrtfinále Australian Open Anastasii Pavljučenkovovou (30.) 7:5 a 6:3. Pro nenasazenou španělskou tenistku to znamená premiérový postup do semifinále v Melbourne, kde se utká se Simonou Halepovou (3.). Muguruzaová si dnešní výhrou zajistila návrat do elitní dvacítky.

Halepová proti Kontaveitové dominovala
Simona Halepová (3.) ve čtvrtfinále Australian Open deklasovala Anett Kontaveitovou (31.) dvakrát 6:1 za pouhých 53 minut. Rumunka si semifinále melbournského grandslamu zahraje podruhé v kariéře, celkově se mezi čtyři nejlepší na turnajích velké čtyřky probojovala poosmé.

V juniorech dohrál i Krumich
Martin Krumich prohrál v juniorské soutěži Australian Open s Egorem Agafonovem 3:6, 6:3, 6:7(3:10) a s dvouhrou se loučí v osmifinále. Pro sedmnáctiletého Čecha, který v rozhodující sadě nevyužil třikrát výhodu brejku, to byla premiérová účast na grandslamu. Ruský tenista proměnil až svůj osmý mečbol.

Svrčina končí v osmifinále
Dalibor Svrčina si své grandslamové maximum nevylepšil, když v osmifinále Australian Open podlehl Timovi Legoutovi 5:7 a 3:6. Utkání rozhodly dva brejky, Francouz využil až šestý mečbol. Svrčina si dosud na grandslamech nejlépe vedl loni ve Wimbledonu, kde prošel do čtvrtfinále.

Vidmanová si čtvrtfinále nezahraje
Darja Vidmanová podlehla na juniorském Australian Open Španělce Mintegiové Del Olmové 4:6, 1:6 a se soutěží dvouhry se loučí v osmifinále. Pro sedmnáctiletou Češku bylo letošní Melbourne prvním grandslamovým turnajem v kariéře.

Rod Laver Arena (1:00)
Anett Kontaveitová (EST) [28] – Simona Halepová (ROU) [4] 1:6, 1:6
Garbiňe Muguruzaová (ESP) – Anastasia Pavljučenkovová (RUS) [30] 7:5, 6:3
Stan Wawrinka (SUI) [15] – Alexander Zverev (GER) [7] 6:1, 3:6, 4:6, 2:6

Večerní program (7:30)
Rafael Nadal (ESP) [1] – Dominic Thiem [5] 6:7(3), 6:7(4), 6:4, 6:7(6)
Swiateková, Kubot (oba POL) – Sharmová, Smith (oba AUS) [WC]

Margaret Court Arena (2:30)
Matteková-Sandsová, J. Murray (USA/GBR) – Čeng, Vliegen (CHN/BEL) 6:3, 6:4
Sie (TPE), STRÝCOVÁ [1] – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ [4] 6:2, 6:3
H. Čchan, L. Čchan (obě TPE) [7] – Babosová, Mladenovicová (HUN/FRA) [2] 5:7, 2:6

Osmifinále dvouhry juniorů
DALIBOR SVRČINA [10] – Timo Legout (FRA) 5:7, 3:6
Jegor Agafonov (RUS) – MARTIN KRUMICH 6:3, 3:6, 7:6(10:3)

Osmifinále dvouhry juniorů
Ane Mintegiová Del Olmová (ESP) [12] – DARJA VIDMANOVÁ 6:4, 6:1

Čtvrtfinále čtyřhry
Kym, Stricker (oba SUI) – SVRČINA, Von der Schulenburg (SUI) [2] 6:4, 6:4

Čtvrtfinále čtyřhry
Bartoneová (LAT), L. FRUHVIRTOVÁ [1] – NOSKOVÁ, Selechmetěvová (RUS) [6] 6:1, 7:5