Indiánka Strýcová zahání nezdary smíchem. Austrálie je pro mě výjimečná, říká

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Barbora Strýcová a Su-wej Sie na Australian Open řádí. Set neztratily ani v pátém zápase a po jasné výhře nad Barborou Krejčíkovou a Kateřinou Siniakovou je čeká finále. Strýcové při zatím suverénním tažení neubývá energie, zato její tvář je stále tmavší. „Jsem už opálená jako indiánka, přitom se mažu sedmdesátkou,“ smála se v rozhovoru s českými novináři.

Kdekdo čekal od úvodního semifinále ženské čtyřhry na Australian Open velké drama. A v prvních dvou hrách to také přesně takhle vypadalo – ta první, dvanáctiminutová, nabídla sedm shod, druhá dvě.

Pak ale přišel uragán v podání Barbory Strýcové a Su-wej Sie, které vyřídily český pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková 6:2 a 6:3.

„Skoro všechny velké body jsme zahrály správně. Od začátku do konce se nám dařilo hrát aktivně. Za postup jsem strašně ráda, moc si toho vážím,“ spokojeně popisovala třiatřicetiletá Strýcová.

Stejně jako ve Wimbledonu se tenistka pocházející z Plzně objeví ve finále. Těší ji, že ze čtyř grandslamů dosud dokázala projít pavoukem až k poslednímu klání právě v Londýně a v Melbourne.

„Je to skvělé. Jsem nadšená, jelikož Austrálie je po Wimbledonu můj nejoblíbenější grandslam. Je pro mě výjimečná i v tom, že se mi tady dařilo už jako juniorce,“ připomněla své singlové triumfy z let 2002 a 2003.

Nyní, při své čtrnácté účasti v hlavní soutěži čtyřhry na Australian Open, si zkušená Češka zahraje o první trofej mezi ženami. Po boku jí bude opět stát věrná Tchajwanka Sie.

„Cítím, že na kurtu začínáme být výborně sehrané, stále více si rozumíme. Funguje nám to a hlavně nás to hrozně baví. Smějeme se i nepovedeným míčům,“ přiblížila Strýcová, jež stejně jako spoluhráčka sází na inteligentní hru.

„Ani jedna z nás nemá velkou sílu, o to více je pro nás důležité mít taktiku a být aktivní na síti,“ uvědomuje si.

Den D pro česko-tchajwanskou dvojici nastane v pátek, kdy bude bojovat o grandslamový vavřín proti silnému maďarsko-francouzskému páru Tímea Babosová, Kristina Mladenovicová. Kromě cenného titulu půjde i o pozici světové jedničky. „Nějak to nevnímám, klíčová je pro mě trofej,“ vyhlíží nadcházející souboj dvou nejvýše nasazených párů Strýcová.