Fruhvirtová sní o juniorském grandslamu. Start mezi ženami? Mám přesný turnajový plán, naznačila

- Jan Havlovic, Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Linda Fruhvirtová si odbývá v Melbourne premiéru na juniorce Australian Open. Pro čtrnáctiletou tenistku skončila pouť singlovým turnajem již v prvním kole, naději na trofej ale supertalent českého tenisu živí ve čtyřhře. „Jsem ráda, že se tady v Melbourne ještě zdržím, chci si to užít,“ hlásila Fruhvirtová v rozhovoru pro Tenisový svět po postupu do deblového čtvrtfinále.

Je jí sice pouze čtrnáct let, přesto už se pevně zabydluje na juniorských grandslamech. Linda Fruhvirtová se po Roland Garros, Wimbledonu a US Open objevila také na Australian Open. V Melbourne, kde je letos poprvé v životě, směřuje po prohře v singlové části pozornost na čtyřhru, v deblovém pavouku jsou s Lotyškou Kamillou Bartoneovou dokonce prvními nasazenými.

Fruhvirtová v úterý odehrála specifický duel proti krajankám Kristýně Lavičkové a Darje Vidmanové. „V tomhle to bylo těžké, na kurtu jsme byly tři Češky. Obě je znám dobře. S Kristýnou jsme toho loni prožily dost, hrály jsme spolu hodně debl, s Dášou (Darjou Vidmanovou, pozn. red.) jsme zase absolvovaly týmové soutěže do čtrnácti let. Určitě bych ráda nastoupila proti někomu jinému, ale na kurtu na to nemůžu myslet. Tenis je holt individuální sport,“ povzdechla si mladá tenistka.

Vyrovnaný deblový duel vyzněl lépe pro první nasazený pár, který si tak prodloužil pobyt v Melbourne. „Jsem ráda, že se tady ještě zdržím, chci si to užít,“ říká Fruhvirtová, již lákají i exotická zvířata z místní putovní zoo. „Ráda bych se podívala třeba na koalu. Hada úplně nevím. Bojím se jich, ale zase to hlídají lidi, kteří tomu rozumí, tak bych to i možná zkusila,“ plánuje.

Čtrnáctiletý tenisový supertalent prožívá v Melbourne premiéru a stále si zvyká na velký časový posun. „Ještě se sem tam vzbudím ve tři ráno. Jinak se mi tady líbí hlavně počasí, teplo mi sedí, je to příjemné,“ pochvaluje si Fruhvirtová místní podnebí. 

Turnajový plán zatím neprozradím, nechává Fruhvirtová fanoušky v napětí
Vítězka slavného Orange Bowlu objela již všechny čtyři grandslamy. Který u Lindy Fruhvirtové vítězí? „Nejvíc se mi líbil Wimbledon, ta tráva, hraje se v bílém oblečení, vyhovovalo mi to. Také jsem tam hrála slušně, udělala jsem tam nejlepší výsledek (osmifinále dvouhry, pozn. red.). Snad na to v budoucnu navážu,“ vyhlíží nové výzvy. 

Pro příští sezony má čtrnáctiletá tenisová hvězdička vytyčený jasný cíl – úspěch na juniorském grandslamu. „Nejlépe získat titul,“ konkretizuje. „Hlavně bych se ale chtěla soustředit na žebříček WTA, což znamená hrát ženské turnaje.“

Ve čtrnácti letech je Linda Fruhvirtová vázána pravidly ITF, a tak smí odehrát pouze omezený počet turnajů. „Můžu dostat jenom tři divoké karty a zúčastnit se asi osmi turnajů, takže je to dost těžké,“ krčí rameny velký talent světového tenisu. Fruhvirtová už má nicméně přesný turnajový harmonogram na příští měsíce. „Zatím ho ale neprozradím,“ nechává fanoušky v napětí.

Dosavadní výsledky L. F. na letošním Australian Open: 
1. kolo dvouhry
LINDA FRUHVIRTOVÁ [5] – Weronika Baszaková (POL) 6:7(7), 3:6
Osmifinále čtyřhry
FRUHVIRTOVÁ, Bartoneová (LAT) [1] – LAVIČKOVÁ, VIDMANOVÁ 6:7(4), 7:6(1), 10:8
1. kolo čtyřhry
FRUHVIRTOVÁ, Bartoneová (LAT) [1] – Andrejevová, Banksová (RUS/GBR) 6:4, 3:6, 10:6