Chci získat grandslam a hrát mužské turnaje, má jasno Svrčina

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Z české juniorské výpravy, která vyrazila na Australian Open, má Dalibor Svrčina zkušeností suverénně nejvíce. Do svého devátého grandslamu vykročil skvěle, když zaznamenal tři vítězství. Český daviscupový benjamínek už ale pokukuje po přesunu na profesionální okruh. „Letos už se zaměřím na turnaje dospělých,“ prozradil Tenisovému světu.

Loni si Dalibor Svrčina na Australian Open připsal po boku Jonáše Forejtka titul z juniorské čtyřhry. Na posvátné trávě ve Wimbledonu si posléze vylepšil své grandslamové maximum ve dvouhře, když i přes zranění kotníku došel do čtvrtfinále.

A mohl jít ještě dál, to by ale nesměl mít pekelnou smůlu – soupeř mu tehdy v závěru souboje uštědřil prasátko, na mečbol nekompromisní rozhodčí nebohému Svrčinovi dokonce zahlásili chybu nohou.

Možná i to žene sedmnáctiletý talent v touze za grandslamovým vavřínem. V Melbourne zatím přešel přes dvě úvodní kola. „Letos bych chtěl vyhrát grandslam, Australian Open nebo Wimbledon,“ neváhal s odpovědí patnáctý junior žebříčku.

Se dvěma zbylými turnaji velké čtyřky český reprezentant příliš nepočítá. „Roland Garros nebudu hrát určitě. Rád bych v tom termínu nastoupil na challengeru v Prostějově, snad dostanu divokou kartu. US Open se ještě uvidí, ale moc šancí tomu nedávám,“ pokračoval Svrčina, který už pokukuje po přesunu na dospělácké turnaje.

„Myslím, že na juniorský Wimbledon ještě budu mít žebříček. Jinak už chci hrát pouze turnaje mužů,“ plánuje nejmladší člen daviscupového výběru pro loňský zápas v Bosně a Hercegovině.

Svrčina na turnajích ITF již posbíral několik úspěchů. Zkraje prosince se radoval z premiérového titulu, když se zkušeným krajanem Petrem Michnevem ovládli čtyřhru na podniku v tuniském Montastiru. Mladší z české dvojice na stejném klání uspěl i v singlu, kde dokráčel do semifinále. V žebříčku mu nyní náleží 949. místo, mezi deblisty je číslem 1067.

Po Australian Open zamíří nadaný mladík na halové turnaje do německého Oberhachingu a slovenské Trnavy, oba dotované 15 tisíci americkými dolary. Ještě předtím by si ale rád splnil grandslamový sen.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Good week winning the doubles and semifinal in singles in Monastir #15k

Příspěvek sdílený Dalibor Svrčina (@daliborsvrcina02),Pro 7, 2019 v 10:34 PST

Dosavadní výsledky D. S. na letošním Australian Open:
2. kolo dvouhry
DALIBOR SVRČINA [10] – Matteo Gigante (ITA) 3:6, 6:1, 6:2

1. kolo dvouhry
DALIBOR SVRČINA [10] – Tai Sach (AUS) 6:4, 6:2

1. kolo čtyřhry
SVRČINA, Von Der Schulenburg [2] – Bulte, Dong (oba AUS) 6:3, 6:4