Tenisové VARování. Češky video vítají, mají ale požadavky

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Zdá se, že tenis projde v dohledné budoucnosti další evolucí. Čtrnáct let po zavedení jestřábího oka se o slovo hlásí VAR, tedy video asistent rozhodčího. Novinku dosud mohli vyzkoušet pouze účastníci Next Gen ATP Finals a ATP Cupu. Vyhlížejí ji však i české tenistky, které se jí rozhodně nebrání.

Uvedení jestřábího oka do praxe v roce 2006 bylo pro tenis bezesporu velkou změnou. Po letech zlepšování tohoto systému přichází nový systém zvaný VAR, který slouží například k posouzení chyby nohou při podání, dvojdopadů, doteků na síti nebo nepovolených úderů.

Tenisový VAR už pronikl na poslední dva ročníky Next Gen ATP Finals i premiérový ATP Cup. A jak se ukázalo, nová technologie se stala důležitým hráčem při tenisových bitvách. Účastníci ATP Cupu mohli využít VAR stejně jako jestřábí oko třikrát za set, v případě úspěšného pokusu se jim žádná možnost neodečetla.

Zatím není jasné, zdali si video najde cestu na další mužské akce a zdali mu své dveře vůbec otevře ženský okruh WTA. Tenisté i tenistky si však nové technologie všímají a přemýšlejí o ní.

„V některých sporných momentech bych video využila. Zdá se mi to podobné jako jestřábí oko,“ řekla Karolína Muchová, jež by ponechala tři neúspěšné pokusy za set tak, jako tomu bylo na ATP Cupu.

Právě nutnost omezit počet pokusů zdůraznila Karolína Plíšková. „Někteří by zkoušeli video snad každý míč. Je málo situací, kdy bych si to vzala. Nicméně si nemyslím, že to je špatné,“ vyjádřila se světová dvojka.

Prostřednictvím sociálních sítí dorazil video asistent rozhodčího i k Petře Kvitové, která považuje VAR za dobrou věc pro exhibice. „Kdyby se to ale používalo na okruhu, rozhodčí už by ztratil všechny pravomoce,“ podotkla poněkud skepticky wimbledonská šampionka.

Videozáznam přitom zatím nemusí jasně ukázat, zdali tenista chyboval, či nikoliv. Právě to se stalo na ATP Cupu Davidu Goffinovi.

Na možnou nekvalitu videa a sporné momenty při rozhodování naráží česká deblová specialistka Renata Voráčová, jež se na okruhu pohybuje již dvacet let.

„Musely by to být kvalitní a nerozmazané záznamy. Určitě je to výborná věc do budoucna. Tenis se zrychluje, je v něm lidský faktor a není možné vidět všechno,“ nechala se slyšet ostřílená tenistka ze Zlína s doplněním, že by video bylo potřeba i na menších turnajích.

„Finančně je to ale asi náročné, takže si to můžou dovolit jen na velkých akcích. Třeba tady v Melbourne jsou rozhodčí kvalitní, k tomu máme k dispozici jestřábí oko. Na ostatních turnajích však rozhodčí stále dělají hodně chyb, a to i v důležitých momentech,“ upozornila Voráčová, často startující na turnajích ITF.

Kompletní text článku najdete v časopise Tenis.