Doživotní zákaz a krutá pokuta. Bývalý člen elitní stovky manipuloval zápasy

- Jan Vojkůvka

Vyšetřování bývalého člena elitní světové stovky je u konce. Brazilský tenista Joao Souza, který byl suspendován v roce 2019 kvůli podezření z manipulování zápasů, byl usvědčen a tvrdě potrestán. Jednatřicetiletý Brazilec dostal doživotní zákaz a vysokou pokutu ve výši 200 tisíc dolarů.

Souza podle zjištění TIU (jednotka pro integritu tenisu) manipuloval s výsledky zápasů mezi lety 2015 až 2019 na turnajích Challenger Tour a ITF v Brazílii, Mexiku, Spojených státech a dokonce v České republice.

Za svůj prohřešek, kterým si finančně přilepšoval, byl po zásluze potrestán doživotním zákazem hraní tenisu na profesionálních turnajích. Zároveň musí zaplatit vysokou pokutu ve výši 200 tisíc dolarů.

Vítěz 10 challengerů a 8 turnajů ITF se ve své kariéře dokázal vyhoupnout až na 69. místo světového žebříčku a během kariéry si vydělal na prize money 1,353 milionu dolarů.

Při podezření na korupční jednání se snažil zničit důkazy o své vině a odmítl spolupracovat. I kvůli tomu byl v březnu 2019 suspendován po celou dobu vyšetřování, které vyvrcholilo v posledních dnech.