Peschkeová propustila parťačku a chtěla skončit. Okolí mě ale přemluvilo, říká

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Na ženském tenisovém okruhu mohlo dojít k ještě většímu zemětřesení. O ukončení kariéry uvažovala kromě Caroline Wozniacké i stálice tenisových turnajů Květa Peschkeová. Čtyřiačtyřicetiletou Češku však nakonec k pokračování přesvědčilo nejbližší okolí. „Už jsem nedoufala v to, že budu pokračovat. Bylo ale více lidí, kteří mě ještě dokázali přemluvit,“ uvedla Peschkeová.

Když už byla Květa Peschkeová pevnou součástí okruhu WTA, nikdo v tenisovém světě ještě neznal jména Roger Federer, Rafael Nadal, Serena Williamsová či Maria Šarapovová. Čas plyne dál, uvedené hvězdy se pomalu blíží ke konci svých veleúspěšných kariér a Peschkeová to všechno stále pozoruje jako aktivní účastnice turnajů.

Loni společně s Američankou Nicole Melicharovou posbíraly tři tituly a odcestovaly jako náhradnice na Turnaj mistryň. Světová jednadvacítka Peschkeová však úspěšnou spolupráci s tenistkou původem z Brna, mimochodem skvěle mluvící česky, po poslední sezóně ukončila.

„Říkala jsem jí, že nevím, co od sebe čekat, a ať si raději najde parťačku na delší dobu. Je ještě mladá,“ sdělila po postupu do druhého kola australského grandslamu Peschkeová.

Do nového roku 2020 jste vyrazila s novou parťačkou Demi Schuursovou. Jak vaše spolupráce vznikla?
Poté, co Anna Grönefeldová ukončila kariéru, Demi potřebovala stejně jako já novou parťačku. Já už jsem ani nedoufala v to, že budu pokračovat. Bylo ale více lidí, kteří mě přemlouvali, že dokud mé tělo drží, mám hrát. Na Turnaji mistryň v Šen-čenu jsme se s Demi domluvily, je to spolupráce na delší dobu.

Na zmíněném Turnaji mistryň jste s Nicole Melicharovou byly jako náhradnice. Jaké to bylo?
Dost divné. (úsměv) Čekaly jsme před každým zápasem, jestli se náhodou něco nestane. Aspoň jsme povzbuzovaly Annu (Grönefeldovou) a Demi (Schuursovou).

Odkud jste do dějiště klání letěly?
Z Ameriky, takže jsme absolvovaly dva dlouhé lety. Během jednoho měsíce jsme takto letěly dvakrát do Číny, což není zrovna za rohem. Ale co se dá dělat. Kdyby se něco stalo, mohly jsme s Nicole nastoupit.

Turnaj mistryň vás stále láká?
Samozřejmě, to láká každou deblovou dvojici. Je potřeba hrát během roku solidně, aby se člověk na takový turnaj dostal.

Vy jste letos společně se Schuursovou začaly spíše pozvolna. Po rychlém konci v Brisbane jste sice v Adelaide postoupily do druhého kola, ale k utkání jste nenastoupily. Proč?
Demi měla menší zranění a nechtěly jsme riskovat, že bychom přišly o Australian Open. Když mám já nebo spoluhráčka nějakou bolístku, je určitě lepší to vyléčit než dál hrát a riskovat zhoršení. Demi se na minulém turnaji rozhodla správně.

Po turnajích s vámi jezdí jen Torsten Peschke, manžel a trenér v jedné osobě?
Je to různé, máme spoustu známých po celém světě. Občas se k nám přidá i někdo z rodiny. V našem týmu je ještě druhý pár, který manžel trénuje, a sice Nicole Melicharovou a I-fan Sü. Jsme dva týmy, což je velice příjemné. K tomu ještě Číňanka Sü má kolem sebe velký tým. Některé věci se dají skloubit dohromady, občas jdeme všichni na večeři nebo jen sedíme a hrajeme nějaké hry. Je to příjemné.

Celý rozhovor najdete v časopise Tenis.