Šokující den! Obhájkyně titulu vypadla v Melbourne s patnáctiletou dívkou, končí i Serena

- Filip Lefenda

Pátý hrací den je na Australian Open ve znamení obrovských překvapení. S turnajem se už ve 3. kole loučí jeho sedminásobná vítězka Serena Williamsová. Dále jde naopak její teprve patnáctiletá krajanka, která si vyšlápla na obhájkyni loňského titulu.

Už ve třetím kole končí na letošním Australian Open Serena Williamsová. Americká legenda v něm nečekaně prohrála s Číňankou Čchiang Wang 4:6, 7:6(2) a 5:7.

O osudu první sady rozhodl jediný brejk z devátého gemu. Williamsová přitom o tři hry dříve neproměnila na příjmu hned tři brejkové možnosti.

Ve druhé sadě pak prohrávala Američanka s 29. tenistkou světa už 3:5, nakonec si ale vynutila zkrácenou hru, v níž povolila asijské soupeřce jen dva uhrané míče.

V tu chvíli se zdálo, že se zápas překlání na stranu favorizované Williamsové, majitelky třiadvaceti singlových grandslamových trofejí. Čchiang Wang se ale událostmi z konce druhé sady nenechala rozhodit a i nadále držela se zkušenější soupeřkou krok.

Zlom přišel ve dvanáctém gemu, v němž šla za stavu 5:6 Williamsová podávat na udržení se v duelu. Číňanka se dostala na returnu do náskoku 40:15, který ještě Serena dotáhla na shodu, skrze tu už ale střetnutí ztratila.

„Celý tým mi věřil, že to jednou dokážu. Po US Open jsem na sobě tvrdě pracovala a vyplatilo se to,“ vzpomínala Wang v pozápasovém interview na kurtu na poslední vzájemné měření sil s Williamsovou, během kterého uhrála loni v New Yorku jediný gem. Zatímco tehdy nezahrála v duelu jediný vítězný úder, tentokrát jich nastřádala hned pětadvacet a může se těšit na souboj s Tunisankou Džabúrovou.

„Prohrála jsem si to,“ smutnila naopak Williamsová. „Porážky snáším stejně špatně jako před deseti lety, jen už umím lépe předstírat, že nechci třísknout do zdi,“ odlehčila tiskovou konferenci osmatřicetiletá Američanka, pro kterou jde v Melbourne o nejhorší výsledek od roku 2006.

Američtí tenisoví příznivci ale dlouho smutnit nemuseli. Do osmifinále totiž proklouzla po dalším parádním výkonu Cori Gauffová. Teprve patnáctiletá dívka na sebe po loňském Wimbledonu opět strhává pozornost, když postupem do osmifinále vyrovnala své grandslamové maximum.

Po vydřeném třísetovém vítězství nad Rumunkou Cirsteaovou, přemožitelkou Barbory Strýcové z úvodního kola, si tentokrát Gauffová poradila nečekaně ve dvou setech se světovou čtyřkou Naomi Ósakaovou, jež v Melbourne obhajovala loňský triumf!

„Před dvěma roky jsem zde mezi juniorkami vypadla v prvním kole a teď jsem tady. Je to šílené,“ nemohla zprvu uvěřit tomu, co právě dokázala. Gauffová porazila svou favorizovanou japonskou kamarádku po setech 6:3 a 6:4. Stačilo jí k tomu pouhých šest vítězných úderů.

Nejmladší osmifinalistka Australian Open od dob Martiny Hingisové (1996) si o vylepšení svého maxima zahraje v dalším kole buď proti krajance Sofii Keninové, nebo Číňance Šuaj Čang.

Své překvapení posléze zaznamenala i mužská část turnaje. Šestý hráč světa Řek Stefanos Tsitsipas, jenž v Melbourne obhajoval loňské semifinále, neuhrál ve svém duelu třetího kola ani sadu a prohrál po setech 5:7, 4:6 a 6:7(2) s Kanaďanem Milosem Raonicem.

Australian Open (AUS, tvrdý povrch)
3. kolo ženské dvouhry
Čchiang Wang (CHN, 29.) – Serena Williamsová (USA, 9.) 6:4, 6:7(2), 7:5
Naomi Ósakaová (JPN, 4.) – Cori Gauffová (USA, 67.) 3:6, 4:6