Trápím se, nejsem to já, nezapírá po nevydařené Austrálii Muchová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Nebyl to její den. Karolína Muchová musela na Australian Open skousnout během jednoho dne hned dvě porážky, jednu ve dvouhře a jednu ve čtyřhře. Více než to ji ale mrzí hra, kterou v úvodu sezóny předvádí. „Stále to nejsem já. Trápím se, nehraju čistě údery, je to takové nemastné neslané,“ konstatovala posmutnělá Muchová.

V melbournské 1573 aréně bylo vše připraveno k utkání Karolíny Muchové a CiCi Bellisové, nastoupení byli dokonce i rozhodčí. V poslední chvíli však začalo pršet, a tak museli organizátoři start utkání opět odložit. Jako by nestačilo první zdržení, způsobené podivným prachem, který se snesl na Melbourne společně s deštěm.

Třiadvacetiletá Muchová a její americká soupeřka mezitím dál a dál marně čekaly na nástup. „Chystaly jsme se jít na kurt hned několikrát, ale pak nás zase zastavili a řekli, že půjdeme nejdříve za hodinu. To je bohužel k ničemu, protože se můžete začít znovu rozcvičovat,“ mrzelo po porážce 4:6 a 4:6 Muchovou.

Takový zápas se asi nehodnotí lehce. Přesto, zkusíte to?
Soupeřka hrála dobře, já ne. Myslím, že jsem to nebyla úplně já a stále to nejsem já. Trochu hledám svoji hru.

Je to zvláštní, jednou vykouzlíte senzační volej, jindy pokazíte relativně jednoduchý úder. Čím to je?
Trochu se trápím. Údery nehraju čistě, mám problémy s timingem, je to takové nemastné neslané. Jsem zvyklá hrát líp, a proto je to frustrující. Nevadí mi, když hraju dobře a prohraju. Tohle ale nejsou dobré porážky.

Může za problémy s načasováním úderů počasí, které se letos v Melbourne často mění?
Ačkoliv je pravda, že dneska foukalo, je to stejné na obě strany. Já jsem bohužel v tomhle taková pomalejší, ospalejší. Musím se najít.

Nemrzí vás, že jste po Brisbane nehrála druhý australský turnaj?
Ne, nemrzí. Kdybych ve druhém týdnu postoupila dál, musela bych hrát ještě o víkendu před Australian Open. Tou dobou už chci být tady v Melbourne a chystat se na hlavní turnaj. Určitě jsem ale nepočítala s tím, že v Brisbane vypadnu v prvním kole.

Jak se vyrovnáváte s porážkami?
Záleží, jak s kterou. Jsou takové, co mě dokážou položit třeba na týden – třeba finále v Praze. U jiných ocením, že soupeřka byla lepší, a moc mi to nevadí. Samozřejmě mě to po zápase mrzí, ale brzy jsem zase v pohodě.

Po loňské sezóně se od vás čekají na každém turnaji velké věci. Jak s tím pracujete?
Sama od sebe očekávám hodně, to je pro mě hlavní. Letošní rok jsem nezačala nejlíp, tak snad bude dobrý konec. Mám kolem sebe fajn lidi, takže všechna důležitá rozhodnutí řešíme jen v týmu. Samozřejmě si občas něco přečtu, občas mi přijde i sto nehezkých zpráv, ale nedotkne se mě to.

Australian Open (ženy, AUS, tvrdý povrch, 71 000 000 AUD)
2. kolo dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (22.) [20] – CiCi Bellisová (USA, 600.) 4:6, 4:6

1. kolo čtyřhry
MUCHOVÁ, Teichmannová (SUI) – Gauffová, McNallyová (obě USA) 3:6, 2:6