Když Češka smete Češku. Bylo to trapné, jako když neumím tenis, mrzelo Siniakovou

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Derby Petry Kvitové a Kateřiny Siniakové na Australian Open vyvolalo rozdílné emoce. Zatímco na jedné straně kurtu řádila skvěle hrající Kvitová, na té druhé musela přežít utrpení Siniaková, jíž bylo ke konci měření sil do pláče.

České tenistky mají za sebou další derby na grandslamovém turnaji. Petra Kvitová v úvodním kole Australian Open nedala nejmenší šanci Kateřině Siniakové, když v aréně Margaret Courtové zvítězila za pouhých 50 minut 6:1 a 6:0.

Dominance dvojnásobné wimbledonské vítězky byla taková, že Siniaková ke konci utkání nedokázala zadržet slzy. „Zahrála jsem jeden winner a celá aréna tleskala. Bylo to trapné. Já jsem nechtěla brečet, ale nešlo to. Dneska jsem si připadala, jako když neumím hrát tenis,“ vysvětlovala třiadvacetiletá tenistka z Hradce Králové.

Jejího trápení si všimla i zkušenější reprezentační kolegyně na opačné straně sítě, která v utkání vyslala ze své rakety hned dvacet vítězných úderů.

„V posledním gemu jsem zpozorovala, že má Katka na krajíčku. Není to nic příjemného. Známe se dlouho. Snažila jsem se ty myšlenky vypudit z hlavy. V tenisovém zápase nesmíte polevit, musíte to hrnout až do konce,“ vyjádřila se devětadvacetiletá Kvitová.

Světová osmička si pochopitelně svůj velkolepý vstup do turnaje pochvalovala. „Byl to jeden z mých nejlepších výkonů v prvním kole grandslamu,“ netajila svou spokojenost.

Zato Siniaková má o čem přemýšlet. Výsledkově se trápí, ostrý zápas ve dvouhře vyhrála naposledy v Pekingu na konci září. A poslední neúspěch je pro ni obzvlášť frustrující.

„Většinou zažívám zápasy, kdy jsem naštvaná, že jsem něco pokazila. Dnes mi přišlo, že jsem ani nestihla nic udělat a už byl konec. Nedokázala jsem najít věc, která by Petře vadila,“ zamyslela se 57. tenistka žebříčku, která se pokouší chmurným myšlenkám vzdorovat nadhledem.

„Život se nehroutí. Jsem zdravá a můžu hrát. To je ta pozitivní stránka, na kterou se snažím dívat,“ uzavřela přemožitelka Naomi Ósakaové z loňského Roland Garros.