Utrpení zvířat snáším obtížně, přiznala Strýcová. Porážka ji nerozhodila

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Barbora Strýcová skončila ve dvouhře na Australian Open stejně jako loni už v prvním kole, když podlehla skvěle hrající Soraně Cirsteaové 2:6 a 6:7(5). Po brzkém vyřazení však nesmutnila. „Věřím, že se to všechno na dalších turnajích zase obrátí k lepšímu,“ řekla českým novinářům na tiskové konferenci.

Navzdory porážce proti Soraně Cirsteaové dorazila Barbora Strýcová na tiskovou konferenci po prvním kole Australian Open v dobré náladě. K tomuto rozpoložení pomohl wimbledonské semifinalistce i fakt, že v utkání předvedla slušný výkon. Rumunská soupeřka však byla tentokrát nad síly třiatřicetileté české bojovnice.

„Zkoušela jsem všechno. Zápas to byl zvláštní. Myslím, že jsem hrála slušně, ale Sorana byla lepší. Nedělala zbytečné chyby, na každý bod jsem se nadřela. Snad jsem mohla v závěru víc riskovat,“ ohlédla se za duelem Strýcová, která je jinak se svým aktuálním rozpoložením spokojená.

„Myslím, že jsem připravená dobře. V motivaci do přípravy mi rozhodně pomohlo, že jsem sezónu zakončila jako světová jednička ve čtyřhře. Věřím, že se to všechno na dalších turnajích zase obrátí k lepšímu,“ přeje si vítězka nedávného deblového turnaje v Brisbane.

Strýcová se kromě zápasu vyjádřila také k obecnějšímu tématu, a sice debatě o kvalitě ovzduší v Melbourne. Příliš se jí nelíbí, že zastiňuje skutečnou tragédii – ohně již vzaly život více než dvěma desítkám lidí a miliardě zvířat.

„Je to hrozné. Sledovala jsem to už z domova, samozřejmě jsem finančně přispěla. Trochu zvláštně vnímám debaty, jaké máme během turnaje ovzduší. Miliarda zvířat zemřela a nám se bude dvě hodiny špatně dýchat,“ srovnávala zkušená tenistka, která má Austrálii v lásce. Hovoří o ní jako o nádherné zemi, kde by se jednou rozhodně nebránila bydlet.

Deblová světová jednička má blízko nejen k Austrálii, ale i ke zvířatům, a proto těžce nese osud koalů či klokanů. „Když vidím, jak ta zvířata trpí, jak se sotva drží a jsou celá ohořelá, řvu. Poslala jsem peníze, aby se jim žilo líp,“ prozradila závěrem empatická Češka.