Karolíně se špatně dýchalo, prozradil před Australian Open trenér Muchové

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Karolína Muchová vstoupí do svého druhého Australian Open bez jediné letošní výhry. Její trenér Emil Miške v rozhovoru pro Tenisový svět uznal, že to není dobrý stav. Zároveň ale věří, že se třiadvacetiletá Češka opět chytí v ostrém duelu.

Slovenský trenér Emil Miške měl loni z počínání své svěřenkyně Karolíny Muchové mimořádnou radost. Česká tenistka sbírala úspěch za úspěchem a zastavila se až na 21. místě žebříčku. Úvod nové sezóny se však Muchové nevyvedl, když na prestižním turnaji v Brisbane hladce podlehla Alison Riskeové.

„V Brisbane ještě nebyla aklimatizovaná. Ten zápas víceméně nebereme vážně. Momentálně to není ideální, panuje určitá nervozita, ale uvidí se až v prvním kole. Kája se zatím pokaždé v utkání chytila, tak snad to tak bude i nyní. Natrénované určitě má,“ řekl Tenisovému světu před startem Australian Open osmačtyřicetiletý Miške.

Karolína má letos na kontě pouze jeden zápas, navíc neúspěšný. Proč se nepřihlásila do Adelaide či Hobartu, kde se hrálo druhý týden sezóny?
Věděli jsme, že Kája nemůže hrát dva turnaje před Australian Open. Jelikož jsme nechtěli v případě úspěchu v Brisbane platit pokutu za odstoupení z turnaje, rozhodli jsme se takto. Bohužel to nevyšlo, a tak se musíme poučit do budoucna. Podobně bychom měli příště přiletět do Austrálie dříve než 30. prosince.

Zůstaňme u vaší zmínky o pokutě. Že se hráčka po úspěšném turnaji z dalšího odhlásí kvůli únavě, je častý jev. Opravdu jsou za to finanční tresty?
Je to složitější. Buď tam člověk musí letět a odhlásit se až na místě, nebo má nějaký povolený počet odhlášení. Nechtěli jsme to ale hned na začátku roku plýtvat. Navíc varianta, kdy se po Brisbane aklimatizujeme v Melbourne, rozhodně není špatná.

V Melbourne jste už od pondělí. Co jste dělali v úterý a ve středu, což byly s ohledem na smog nejnáročnější dny?
V pondělí bylo krásně, jasno a super vzduch. Během dvou až tří hodin se to však rapidně zhoršilo. V noci byl index kvality vzduchu dokonce kolem 440, přičemž povolená hranice je 200. Proto jsme úterý dopoledne úplně vypustili, pro jistotu jsme ani nevycházeli ven. Odpoledne jsme hráli v hale. Když jsme do ní přišli, byl tam dým, takže to nebylo optimální. Něco takového jsem zažil poprvé. Ve středu dopoledne jsme zkusili trénovat venku, ale Karolíně se špatně dýchalo. Má náznaky astmatu a tak, bylo to problematické. Po obědě jsme trénovali v hale. Čtvrtek už byl lepší.

Smog budí před začátkem turnaje rozruch, k situaci se ostře vyjádřil například Denis Shapovalov. Jiní jsou naopak optimističtější. Jaký je váš názor?
Podle mě je riskantní a nepochopitelné, že turnaj spustili. Nejde ani tak o to, jestli někdo odpadne během zápasu. Spíš hrozí nebezpečné následky, které se můžou projevit za několik týdnů či měsíců. Nevím, jaký je to dým a co všechno obsahuje.

Co říkáte na los pro první kolo? Karolínu čeká v úterý Kirsten Flipkensová.
Považuji to za docela dobré, i když Flipkensová je zkušená a umí být nepříjemná. Nehraje příliš rychle, ale změnou rytmu, čopy, kraťasy a náběhy na síť umí soupeřku rozhodit. Navíc může foukat, což je tady v Melbourne normální.

Rozlosování však nemusí být definitivní. Kerberová skrečovala zápas v Adelaide a není jisté, jestli nastoupí. Pokud se turnaje nezúčastní, pavouk se pozmění. Karolína tak může narazit na Šarapovovou.


Galerie