Snažila se mě rozhodit, věděla Krejčíková. O postup ji nepřipravila soupeřka ani kolabující sběrač

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Nehraje nejtvrdší rány, ale skvěle čte hru a dokáže úžasně měnit její rytmus. Tak nějak by se dalo charakterizovat vystoupení Barbory Krejčíkové v úvodních dvou kolech kvalifikace na Australian Open.

V pátek její formu odnesla bývalá 19. hráčka světa, Američanka Varvara Lepchenková. „Byl to těžký zápas. Hodně mi mixovala ten svůj levácký servis a jsem ráda, že jsem jí vždycky v závěrech setů dokázala brejknout a pak jsem to dopadávala,“ říkala Krejčíková po zápase, v němž pouze jedinkrát ztratila podání a zvítězila dvakrát 6:4.

Podobně jako v duelu prvního kola kvalifikace s Bondarovou došlo i v tomto zápase k jeho přerušení za stavu 2:2. Tentokrát nikoliv pro déšť, ale na silném sluníčku se zničehonic skácel hlavou přímo na zem jeden se sběračů míčků.

„Byla jsem připravená na returnu, Lepchenková si nadhazovala míček a najednou slyším ránu, jak kdyby spadl nějaký billboard. Otočím se a vidím, jak sběrač leží na zemi. Kluk spadl a hrozně dlouho se nehýbal a přišlo mi, že nekomunikoval,“ popisovala Krejčíková situaci ze svého pohledu.

Hra byla přerušena skoro na půl hodiny a sběrač byl odvezen na nosítkách. „Nechci teď o tom radši ani moc přemýšlet. Byla jsem z toho ve stresu a radši jsem úplně odešla z kurtu. Byla jsem z toho hodně špatná. Doufám, že bude v pořádku.“ Podle posledních informací byl sběrač ošetřen a v doprovodu svých rodičů odjel domů. Lékaři mu doporučili několikadenní klid.

Druhé kolo prověřilo Krejčíkovou více než úvodní zápas. „Lepchenková je určitě zkušenější než má včerejší soupeřka. Trochu foukalo, tak jsem si začala při servisu vícekrát nadhazovat míček a ona od druhého setu dělala to stejné, což mě trochu vykolejilo, ale naštěstí ne na dlouho. Snažila se mě psychicky rozhodit a jsem ráda, že jsem se nenechala,“ popisovala po zápase.

Letos se počasí v Melbourne velmi mění. Jednou je šílené vedro, pak zase zima a velký vítr. Do toho tu byly první dva dny problémy s kouřem. Pátek byl ve znamení velkého větru. „Pro každého je to těžké už jen kvůli podmínkám, které tu panují. Snažila jsem se hlavně dostat míček do kurtu. Občas jsem ho trochu zvedla, nebo zahrála čop. I dneska to fungovalo,“ usmála se spokojená Češka.

Za stavu 4:4 a 30:30 ve druhém setu dokonce obě tenisky začaly – na popud Američanky – hrát ve výměně vysoké kopečky. Krejčíková s nimi nakonec přestala a poté výměnu aktivní hrou dovedla do vítězného konce. „Myslím, že pro mě ty kopečky byly ale výhodnější. Ona s tím měla větší problémy. Lepchenková je nejraději, když na ni soupeřka hraje přímky a ona jen běhá a blokuje to zpátky. I v tomto míčku se potvrdilo, že ta změna byla dobrá a důležitý míč jsem vyhrála.“

Ve finálovém kole kvalifikace čeká Barboru Krejčíkovou Američanka Sachia Vickeryová. Bude to jejich čtvrtý vzájemný zápas, Krejčíková má se soupeřkou pozitivní bilanci 3:1. „Se Sachiou jsem navíc trénovala před dvěma týdny v Hongkongu, takže to bude určitě zajímavé,“ usmála se Krejčíková.

Ta už nyní překonala v Melbourne svůj loňský výsledek, kde vypadla ve druhém kole kvalifikace. „Pro mě je ovšem nejdůležitější, abych byla zdravá. Jsem ráda, že se mi podařilo vyhrát dvě kola kvalifikace, ale je to pro mě spíš takový bonus. Největší vítězství pro mě je, že jsem po zranění schopná hrát. Vím, jak jsem brečela po zranění na US Open, kde jsem pak nemohla hrát ani debla, ani mix a hrozně si toho vážím,“ dodala Barbora Krejčíková na závěr.