Australian Open: Krejčíková je bez ztráty setu ve finále kvalifikace! Rosol končí

- Filip Lefenda

Barbora Krejčíková zdolala v Melbourne po Maďarce Bondarové i Američanku Lepchenkovou a zahraje si v dějišti úvodního grandslamu sezóny o postup do hlavní soutěže! Končí naopak Lukáš Rosol, jenž v kvalifikačním finále podlehl ve dvou setech Španělu Martínezovi.

Krejčíková opět neztratila ani set
Barboru Krejčíkovou (127.) dělí v Melbourne od postupu do hlavní soutěže Australian Open už jen jedno vítězství. Po suverénní výhře nad Maďarkou Bondarovou porazila čtyřiadvacetiletá Češka i zkušenou Američanku Varvaru Lepchenkovou (165.). O devět let starší protivnici zdolala Krejčíková po setech dvakrát 6:4.

O osudu první sady rozhodl jediný brejk z devátého gemu. Krejčíková vedla na příjmu 40:30 a svou vůbec první možnost v utkání proměnila. Druhý set pak začala lépe Američanka s uzbeckými kořeny, která vedla skrze brejk ze čtvrté hry 3:1. Svůj úlovek ale Lepchenková nepotvrdila, a tak bylo o dvě hry později srovnáno na 3:3. 

Samotná koncovka druhého dějství pak vyšla lépe Barboře Krejčíkové. I tentokrát se dostala v devátém gemu do náskoku 40:30, který stejně jako v prvním setu zužitkovala v celkově už třetí brejk. Zápas následně Češka bez větších problémů doservírovala a může se tak těšit na souboj s další Američankou Sachiou Vickeryovou, s níž si zahraje o přímý postup do hlavní soutěže. Spolu s Krejčíkovou bude o stejný cíl usilovat rovněž krajanka Tereza Martincová.

Rosol ve finále kvalifikace neuspěl
Lukáš Rosol (177.) si hlavní soutěž Australian Open nezahraje. Čtyřiatřicetiletý český tenista prohrál ve finále kvalifikace 4:6 a 2:6 se Španělem Pedrem Martínezem (168.), kterému za celé utkání nedokázal vzít ani jednou servis. Sám Rosol pak ztratil své podání ve třech případech.

Turnajovým maximem Čecha tak zůstane účast ve 3. kole z roku 2016. Hlavní soutěž grandslamu si Rosol naposledy zahrál loni v Paříži.

Australian Open (AUS, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace mužů
LUKÁŠ ROSOL (177.) – Pedro Martínez (ESP, 168.) 4:6, 2:6

2. kolo kvalifikace žen
Varvara Lepchenková (USA, 165.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (127.) 4:6, 4:6