Klasické "nedáš, dostaneš," vyprávěl Lukáš Rosol po dramatu

- David Schlegel

Česká republika se dostala na samou hranu skutečnosti, že poprvé od roku 1982 nebude mít v hlavní soutěži Australian Open svého zástupce. Poslední český tenista ve hře Lukáš Rosol odvracel proti Paolo Lorenzimu dva mečboly, ale těžkou situaci zvládl a probojoval se do finále kvalifikace.

Čtvrteční Melbourne nebylo cítit kouřem a nebylo ani velké vedro. Na druhou stranu foukal silný vítr, který často měnil svou intenzitu i směr.

„V zápase se hodně měnily povětrnostní i teplotní podmínky, bylo těžké si na to zvyknout, ale bylo to pro oba stejné. Oba dva jsme měli hodně šanci, některé jsme proměnili, jiné ne. Bylo to fifty fifty," popisoval Rosol.

Podobně jako se měnil vítr, měnily se i šance obou tenistů na postup. Rosol měl zpočátku navrch. Vedl 4:3 a 40:30 při svém podání, servis ale ztratil a ve zbytku setu byl o kousek lepší Ital.

„Hodně foukalo a servis nebyl zdaleka taková výhoda jako normálně, do toho přišla nějaká ta dvojchyba. Často se míček úplně zastavoval, i proto jsem ten servis ztratil. V každém gemu se hrálo a výsledek každého gemu byl otevřený. V tiebreaku jsem mohl být trpělivější, ale bylo to opravdu vyrovnané," reagoval Rosol na první set. Byl tak unavený, že si k rozhovoru sednul na shody.

I druhou sadu začal Čech dobře. Lorenziho brejkl a za stavu 5:4 podával do setu. Servis však ve velkém větru nepodržel a v tiebreaku se děly věci! Nejprve Rosol získal minibreak, pak si po svou lehkých chybách od plic zakřičel a otočil tiebreak čtyřmi míčky v řadě na 5:2. Další čtyři balónky ztratil pro změnu Rosol a Lorenzi šel při mečbolu podávat. Čech však trefil winner na lajnu a Italovi nepomohlo ani jestřábí oko.

„Byl jsem přesvědčený, že ten balon byl dobrý. Ital to jen zkusil, kdyby jestřábí oko mělo nějaký výpadek," usmál se Rosol.

Lorenzi měl dva mečboly, Rosol tři setboly a ten třetí nakonec proměnil. „Říkal jsem si hlavně, abych to dostal do dvorce. Věděl jsem, že to nesmím hrát k lajnám, ale aspoň metr do kurtu, aby to neodvál vítr mimo. Pomáhal jsem si spinem. Bylo to absolutně vyrovnané, vyhrát jsme mohli oba. V danou chvíli bylo úplně jedno, kdo servíruje a šlo jen o to, kdo doklepe poslední míček toho setu," přemítal.

Třetí sada nabídla vyrovnaný tenis. Rozhodovalo se ve třinácté a pak ve čtrnácté hře. Rosol nejprve za stavu 5:5 předvedl z prvního míčku po servisu tři nevynucené chyby v řadě a prohrával 0:40.

„To byl stoprocentně klíčový moment toho setu. Potvrdilo se pravidlo „nedáš - dostaneš." On měl velkou šanci, mohl to dohrát. Já už byl hodně dole, stačilo mu do toho víc jít a riskovat. Ital mi ale v tu chvíli v podstatě jen nahrával. Soustředil jsem se na to, abych trefil míček čistě do volného místa a ono to v tu chvíli vyšlo. Taky mi trošku pomohl servis," popisoval český hráč.

Lorenzi následně předvedl dvojchybu a dvě nevynucené chyby, které zároveň znamenaly mečboly Rosola. Druhý pak Lukáš Rosol proměnil. „Dokázal jsem mu celý gem servis zreturnovat, hrál jsem mu přes forhend a on se vykazil," liboval si Rosol, který se po utkání radostně objal s trenérem.

„Kdokoliv je tu se mnou na grandslamu, ať je to trenér, manželka, někdo z rodiny, tak je to velké plus a přidá to hráči na psychice," popsal šťastný vítěz druhého kola kvalifikace.

V rozhodujícím zápase o postup do hlavní soutěže ho čeká Španěl Pedro Martinez Portero. „S Pedrem jsme spolu párkrát trénovali. Je to solidní hráč. Uvidíme, jak dokážu zregenerovat. Papírově si myslím, že jsem lepším hráčem, žebříčkově jsme na tom podobně. Bude rozhodovat aktuální forma," dodal na závěr šťastný Lukáš Rosol.