WTA

Brilantní Vondroušová před Bartyovou: Výsledek nechci přeceňovat

- Radek Štohl

Vrátila se v obrovské pohodě. Markéta Vondroušová během úvodních dvou zápasů Adelaide odehrála sedmadvacet gemů, přičemž ztratila pouhé tři. I přes skvělý vstup do turnaje však zůstává nohama na zemi. A to nejen kvůli potřebné pokoře. Ve čtvrtek se o semifinále utká s první hráčkou světa Asleigh Bartyovou. „Pro mě to zase bude určitý test, jak mojí ruky, tak hry samotné," nechala se slyšet dvacetiletá hráčka pro česká média.

Ačkoliv Vondroušová nenarazila na hvězdné soupeřky, musela se mít pořádně na pozoru. V prvním kole vyzvala přemožitelku z loňského Miami Tatjanu Mariaovou, o den později Arinu Rodionovovou, která v úvodním zápase smetla Sloane Stephensovou. Mariaové však po sadách 6:3, 6:0 vrátila porážku i s úroky, proti své druhé soupeře od minulého Wimbledonu dokonce neztratila ani gem.

„Nikdy jsem takhle nevyhrála. Alespoň si to myslím," prohlásila se smíchem česká tenistka, což statistiky z profesionálního okruhu WTA jen potvrzují. Nicméně v průlomové sezóně 2017 se Vondroušové podařil stejný počin, když v prvním kole kvalifikace nižší kategorie v Perthu porazila Nadiu Rajanovou.

Nebylo tak divu, že debakl soupeřky 6:0, 6:0 Češka nečekala. „Určitě mě překvapil. Soupeřka před tím porazila Stephensovou 6:2 a 6:2, takže jsem očekávala spíše velmi těžký zápas. Nicméně výsledek nechci nijak přeceňovat," zůstává ostražitá osmá nasazená hráčka.

Opatrnost zůstává na místě. Vondroušová kvůli problémům s levým zápěstím absentovala více jak půl roku, což podle slov Češky moc dobře vnímá také její trenér Jan Hernych. „Je každopádně rád, hlavně kvůli tomu, že operovaná ruka drží a samozřejmě, že se nám v Adelaide podařilo vyhrát oba zápasy," popsala česká tenistka, co jí k zápasu řekl čtyřicetiletý kouč.

Tato dvojice teď má před sebou nejsložitější možnou překážku. Nejlepší hráčku světa Asleigh Bartyovou. „Už jsme spolu párkrát hrály, takže uvidíme, jak to bude vypadat tentokrát. Pro mě to zase bude určitý test, jak mojí ruky, tak hry samotné," dodala na závěr tenistka, která s Australankou prohrála všechny tři předchozí vzájemné zápasy. Naposledy tomu bylo loni ve finále French Open, kde Češka padla 1:6, 3:6.