Rosol po hladké výhře v grandslamové kvalifikaci hovořil i o Davisově poháru

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Jako první z pětice českých tenistů, kteří startují v kvalifikaci na první grandslam sezóny, nastoupil na kurt Lukáš Rosol. Kouř sice odložil start z 10. na 11. hodinu a v Melbourne už tou dobou vládlo pořádné vedro, Rosola však nezaskočilo a s přehledem porazil Francouze Tristana Lamasina 6:4, 6:3.

„Cítil jsem, že v zápase dominuji a jsem tím, kdo určuje hru. Hrálo se mi dobře a jsem rád, že jsem vyhrál. Soupeř měl dobrý servis a forhend, ale cítil jsem převahu,“ hodnotil po utkání, při kterém byla na dvorci teplota okolo 30 stupňů Celsia.

Rosol vstoupil do zápasu na servisu čistou hrou a od začátku to byl on, kdo bojoval o soupeřův servis. Za stavu 2:1 ještě tři brejkboly neproměnil, ale následující servis soupeře již získal.

Jedinou komplikaci připustil za stavu 5:3, kdy podával na vítězství v setu, vedl 30:0, ale o servis přišel. „To byl jediný slabší moment v zápase. Sezóna teprve začíná a nejsem tak rozehraný. Věřím, že už se mi něco podobného nestane,“ zpytoval své svědomí.

V následujícím gemu ale soupeře opět brejkl a problémy byly zapomenuty. V kritickou chvíli mu při setbolu pomohl Lamasine dvojchybou. Ve druhém setu už jasně dominoval a jeho výhra mohla být i výraznější. Zápas zakončil svým sedmým esem, které muselo potvrdit jestřábí oko.

Pro Rosola šlo teprve o druhý zápas sezóny. Ten první absolvoval v exotické Nové Kaledonii. Tam ve městě Noumea neproměnil čtyři mečboly proti Argentinci Trungellitimu a prohrál hned v úvodu turnaje. „V hlavě mi to utkání určitě nezůstalo. Byl to dobrý zápas. Nehrál jsem špatně, ale bohužel mi vůbec nevyšel rozhodující tiebreak. Škoda, že jsem na tom challengeru neodehrál alespoň dva zápasy,“ litoval.

V Noumee byl spolu s ním i další Čech Zdeněk Kolář, který právě Lamasina na tvrdém povrchu v Ismaningu v říjnu porazil. „Se Zdeňkem jsme v Noumee hráli čtyřhru a trénovali jsme spolu. Je ohromně pracovitý a přeju mu všechno dobré. Jsem rád, že mě dnes přišel podpořit, zítra mu taky přijdu fandit. Na Lamasina mě nijak nepřipravoval. Podíval jsem se na video na internetu a připravil se podle něj.“

Z českých tenistů letos v Melbourne startují jen tři. Rosol s Kolářem v kvalifikaci a Roman Jebavý v hlavní soutěži ve čtyřhře. „Je nás tady opravdu málo a byl bych rád, kdyby nás tu byl nejméně dvojnásobek, ale bohužel tu zatím není více hráčů, kteří by se sem kvalifikovali,“ pokrčil rameny.

Letošní sezónu odstartovala nová týmová soutěž, ATP Cup. V tomto roce se do něj ale Česká republika nekvalifikovala. „ATP Cup jsme sledovali každý den a moc nás to bavilo. Davis Cup má i přes změny, které v poslední době proběhly, zase větší tradici. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál,“ přemítal Rosol.

Ten před několika dny prezentoval na svém instagramovém profilu svou připravenost reprezentovat Českou republiku v daviscupovém utkání proti Slovensku v Bratislavě. „My jsme s klukama, kteří nebyli v týmu proti Bosně a Hercegovině, iniciovali nějaké změny, které jsme si přáli, aby se staly. Nyní se zdá, že je to na dobré cestě a všichni jsme připraveni proti Slovensku v Bratislavě nastoupit. Jde například o otázku tzv. ‚travel koučů‘, kteří jsou velmi důležití. Jsem moc rád, že i sem do Melbourne 15. ledna za námi dorazí,“ vysvětlil Lukáš Rosol, kterého po dni volna čeká ve druhém kole kvalifikace Ital Paolo Lorenzi.