Obhájkyně titulu Plíšková pomstila krajanky a je v Brisbane opět v semifinále

- Filip Lefenda

Karolína Plíšková porazila na podniku v Brisbane Alison Riskeovou a stala se tak na australské akci poslední semifinalistkou. Světová dvojka, jež na turnaji obhajuje loňský titul, promarnila v úvodním dějství náskok 5:2 a nakonec musela za stavu 4:6 odvracet v tiebreaku dva setboly, přesto přemožitelku krajanek Muchové a Strýcové porazila 7:6(6) a 6:3. O finále si sedmadvacetiletá Češka zahraje v sobotu proti Japonce Ósakaové, druhé semifinále obstarají Petra Kvitová s Američankou Keysovou.

Úvod zápasu byl ve znamení ztracených podání. Z prvního brejku se radovala ve druhém gemu Plíšková, a ačkoliv svůj lup na servisu nepotvrdila, ve čtvrté hře brejkla Riskeovou podruhé a postupně své vedení navýšila až na 5:2, když v sedmé hře odvrátila celkem pět brejkbolů.

Zdálo se, že konec sady je blízko, opak byl však nakonec pravdou. Riskeová v devátém gemu zlikvidovala manko brejku a zakrátko srovnala na 5:5. O dva gemy později se šlo do tiebreaku.

Do toho vstoupila opět lépe Češka, která rychle vedla 4:1. Další minuty ale patřily Riskeové, která ziskem pěti míčů v řadě otočila na 6:4 a rázem měla dva setboly. Ten první Plíšková vynulovala returnem po čáře, druhý pak přímým bodem z podání. Po přestřelce od základních čar se výhoda setbolu přestěhovala na stranu favoritky, za stavu 6:7 pak Riskeová situaci neustála a zakončila dějství dvojchybou.

Druhou sadu načala Plíšková brejkem, Riskeová ale dokázala bleskově reagovat. Podruhé šla světová dvojka do vedení po páté hře a tentokrát už zisk soupeřčina podání potvrdila. Za stavu 5:3 pak v maratonském gemu využila Plíšková na returnu třetí mečbol a mohla slavit.

Šampionka z let 2017 a 2019 si tak v Brisbane zahraje po roce opět o finále. Soupeřkou jí bude v semifinále Japonka Naomi Ósakaová. Druhý sobotní zápas obstarají Petra Kvitová s Madison Keysovou, ve hře je tak stále i ryze české finále.

Brisbane International (ženy, AUS, 1 434 900 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Alison Riskeová (USA, 19.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (2.) 6:7(6), 3:6