ATP Cup: Domácí utekli z mečbolů, jsou v semifinále. Postupuje i Rusko

- Jan Vojkůvka

Premiérový ročník ATP Cupu vstoupil do své vyřazovací fáze. Hned první čtvrtfinále bylo pořádně dramatické a domácí Australané dokonce čelili v rozhodující čtyřhře mečbolům soupeře. Nakonec se ovšem stali prvními postupujícími do semifinále. Postup vybojovali také Rusové, kteří si semifinále zajistili už ve dvouhrách.

Prvními semifinalisty se stali domácí
Australští tenisté zvládli úvodní čtvrtfinálový zápas proti Velké Británii a po výhře 2:1 na zápasy si zahrají na ATP Cupu semifinále. Cesta za postupem ovšem nebyla jednoduchá.

V úvodní dvouhře potvrdil roli favorita Nick Kyrgios, který porazil Camerona Norrieho 6:2, 6:2 a zůstává na začátku nové sezony prozatím neporažen. Britové posléze ovšem vyrovnali, když v dramatické bitvě pokořil Daniel Evans Alexe de Minaura 7:6(4), 4:6, 7:6(2).

Rozhodnout tak musela čtyřhra, do které Australané nasadili nejsilnější možnou sestavu. De Minaur s Kyrgiosem však prohráli úvodní set s duem J. Murraym a Salisburym 3:6 a museli souboj otáčet.

Ve druhém setu se jim začalo více dařit a srovnali na 1:1, když vyhráli rovněž 6:3 a vynutili si závěrečný supertiebreak. V něm měli Britové hned čtyři mečboly, ale ani to jim nepomohlo v boji o postup. Kyrgios s De Minaurem nakonec urvali v dramatické koncovce těsné vítězství 18:16.

Rusko rozhodlo už po dvouhrách
Domácí tým v semifinále během čtvrtečního programu doplnili Rusové, kteří si vítězství zajistili už ve dvouhrách.

Dva postupové body vybojovaly největší hvězdy ruského týmu Karen Chačanov s Daniilem Medveděvem. Zatímco Chačanov porazil Guida Pellu 6:2, 7:6(4), tak Medveděv si poradil s Diegem Schwartzmanem 6:4, 4:6, 6:3.

Čtvrtfinále ATP Cupu
Velká Británie – Austrálie 1:2
Cameron Norrie – Nick Kyrgios 2:6, 2:6
Daniel Evans – Alex De Minaur 7:6(4), 4:6, 7:6(2)
J. Murray, Salisbury – De Minaur, Kyrgios 6:3, 3:6, 16:18

Argentina – Rusko 0:3
Guido Pella – Karen Chačanov 2:6, 6:7(4)
Diego Schwartzman – Daniil Medveděv 4:6, 6:4, 3:6
Gonzalez, Molteni – Gabašvili, Kravčuk 6:7(5), 4:6