ATP Cup: Španělé a Argentinci si zajistili postup do čtvrtfinále. Francii potopil zkrat Paira

- Filip Lefenda

Úřadující daviscupoví vítězové ze Španělska porazili na ATP Cupu 3:0 na zápasy i Japonsko a postoupili tak do čtvrtfinále. Stoprocentní zůstalo rovněž Srbsko, které i s jistotou postupu přehrálo Chile. Polsko se s turnajem rozloučilo překvapivým skalpem Rakouska. Během odpoledního programu si zajistili postup Argentinci, kteří v přímém souboji zdolali už po dvouhrách Chorvatsko. Šanci na postup ze druhého místa skupiny živili Francouzi, o tuto možnost však přišli poté, co Benoit Paire dvakrát nedopodával zápas proti Andersonovi, jenž musel odvracet mečbol.

Poláci zaskočili Rakušany
Tenisté Polska se s ATP Cupem rozloučili vítězstvím, když dokonale zaskočili favorizované Rakušany. Kacper Žuk, hráč z páté stovky světového žebříčku, nejprve zaznamenal nejcennější triumf v kariéře, když po obratu zdolal Dennise Novaka 5:7, 7:6(3) a 6:3. Další třísetový duel obstarali Dominic Thiem s Hubertem Hurkaczem. Lépe dopadl pro druhého jmenovaného, který světovou čtyřku pokořil nejtěsnějším rozdílem skrze zkrácenou hru rozhodující sady 3:6, 6:4 a 7:6(5). Alespoň čestný bod pak vyválčili Rakušané ve čtyřhře, přičemž i zde byl k vidění třísetový obrat. Marach s Melzerem zvítězili nad párem Hurkacz, Kubot 6:7(3), 6:3 a 11:9. Pro obě země týmový turnaj tímto střetnutím skončil.

Srbsko je nadále stoprocentní
Srbové, kteří měli už po dvou zápasech jistou účast ve čtvrtfinále ATP Cupu, nepolevili ani v souboji s Chile. Poté, co Dušan Lajovič přetlačil poměrem 6:2 a 7:6(3) Nicolase Jarryho, splnil roli favorita i Novak Djokovič. Světová dvojka prohrávala ve druhé sadě zápasu s Christianem Garínem 1:3, nakonec ale Djokovič zvítězil dvakrát 6:3. V deblu následně dostali za rozhodnutého stavu na srbské straně prostor Viktor Troicki s Nikolou Cacičem, kteří podlehli 3:6 a 6:7(2) dvojici Jarry, Tabilo.

Španělsko neprohrálo zápas ani s Japonskem, to končí
Po hladkých výhrách nad Uruguayí a Gruzií zvítězili tenisté Španělska na ATP Cupu 3:0 i nad Japonskem a suverénně tak ovládli svou skupinu. Asijský výběr načal výhrou 6:2, 6:4 nad Go Soedou Roberto Bautista-Agut. Jošihito Nišioka následně předvedl houževnatý výkon proti Rafaelu Nadalovi, na světovou jedničku to ale nestačilo. Nadal otočil oba sety ve svůj prospěch a vyhrál 7:6(4) a 6:4. Japonci potřebovali k udržení naděje na postup ze druhého místa uspět v deblu. V jeho supertiebreaku vedla dvojice McLachlan, Soeda už 6:3. Pak ale Nadal s Carreňo-Bustou vyhráli sedm výměn v řadě a šance Japonců na setrvání v turnaji rozmetali na kousky.

Argentina zdolala v přímém souboji o postup Chorvatsko
Vítězem skupiny E se na ATP Cupu stala Argentina. Ta vyzvala v přímém souboji o postup do čtvrtfinále lehce favorizované Chorvatsko, hotovo však bylo už po úvodních dvouhrách. Guido Pella našel už potřetí během půl roku recept na Marina Čiliče a zajistil výhrou 7:6(1) a 6:3 Jihoameričanům první bod. V zápase mezi Bornou Čoričem a Diegem Schwartzmanem se následně očekával vyrovnaný souboj, opak byl ale pravdou. Druhý jmenovaný porazil Chorvata bez jediného ztraceného servisu dvakrát 6:2 a rozhodl o argentinských oslavách. Nic na nich už nemohla změnit ani závěrečná čtyřhra, ve které navíc dvojice Dodig, Mektič prohrála 1:2 na sety.

Paire dvakrát nedopodával zápas, Francie si čtvrtfinále nezahraje
Tenisté Francie měli na ATP Cupu po výhře Gillese Simona nad Georgem Harrisem (2:6, 6:2, 6:2) dobrou možnost postoupit do čtvrtfinále ze druhého místa skupiny A, Benoit Paire ale předvedl ve druhém singlu nevídaný kolaps. Po vyhrané úvodní sadě podával ve druhém i třetím setu na vítězství, v obou těchto gemech ale vyrobil dohromady pět dvojchyb, a tak se nakonec po obratu radoval Kevin Anderson, který zvítězil i skrze odvrácený mečbol 2:6, 7:6(1) a 7:6(5). Postoupit už ale vinou porážky v první dvouhře nemůže ani Jihoafrická republika. Rozhodovat se bude na dálku mezi Kanadou a Chorvatskem.

Samotný duel ve čtyřhře nakonec vyhráli Jihoafričané. Klaasen a Roelofse porazili duo Mahut a Roger-Vasselin 6:3, 6:4.

Gruzie se rozloučila výhrou
Gruzie vede po dvouhrách v souboji dosud nebodujících týmů 2:0 nad Uruguayí a rozloučí se s ATP Cupem vítězstvím. Do vedení poslal favority Aleksandre Metreveli, jenž povolil Francu Roncadellimu, který vůbec nefiguruje v žebříčku ATP, pouhé tři gemy (6:2, 6:1). Druhý zápas už byl vyrovnanější. Nikoloz Basilašvili v něm urval druhý bod až v koncovce rozhodující sady. Pabla Cuevase porazil 6:4, 1:6 a 6:4.

Čtvrtfinálové dvojice
Argentina – Rusko
Srbsko – Kanada
Velká Británie – Austrálie
Belgie – Španělsko

Rakousko – Polsko 1:2
Dennis Novak – Kacper Zuk 7:5, 6:7(3), 3:6
Dominic Thiem – Hubert Hurkacz 6:3, 4:6, 6:7(5)
Marach, J. Melzer – Hurkacz, Kubot 6:7(3), 6:3, 11:9

Srbsko – Chile 2:1
Dušan Lajovič – Nicolas Jarry 6:2, 7:6(3)
Novak Djokovič – Christian Garín 6:3, 6:3
Cacič, Troicki – Jarry, Tabilo 3:6, 6:7(2)

Španělsko – Japonsko 3:0
Roberto Bautista-Agut – Go Soeda 6:2, 6:4
Rafael Nadal – Jošihito Nišioka 7:6(4), 6:4
Carreňo-Busta, Nadal – McLachlan, Soeda 7:6(5), 4:6, 10:6

Chorvatsko – Argentina 0:3
Marin Čilič – Guido Pella 6:7(1), 3:6
Borna Čorič – Diego Sebastian Schwartzman 2:6, 2:6
Dodig, Mektič – M. Gonzalez, Molteni 6:3, 3:6, 2:10

Francie – Jihoafrická republika 1:2
Gilles Simon – Lloyd George Harris 2:6, 6:2, 6:2
Benoit Paire – Kevin Anderson 6:2, 6:7(1), 6:7(5)
Mahut, Roger-Vasselin – Klaasen, Roelofse 3:6, 4:6

Gruzie – Uruguay 2:1
Aleksandre Metreveli – Franco Roncadelli 6:2, 6:1
Nikoloz Basilašvili – Pablo Cuevas 6:4, 1:6, 6:4
Bakši, Metreveli – Behar, P. Cuevas 2:6, 2:6