ATP Cup: Čtyři týmy mají jisté čtvrtfinále. Belgie živí šanci na postup

- Jan Havlovic, Marek Bartošík

Rusové a Britové se přidali k Austrálii a Srbsku jako již jistým čtvrtfinalistům ATP Cupu. Velkou šanci na postup mezi nejlepší osmičku mají díky těsné výhře nad Bulhary i Belgičané. Naopak Bulharsko, které mělo turnaj rozehraný výborně, končí ve skupině. Druhou výhru si připsali Italové, těm ale k postupu stačit nebude. Bez vítězství se s ATP Cupem loučí Řekové, Moldavané a překvapivě také Američané.

Domácí Australané zůstávají stoprocentní
Zatím ve skvělém světle se na ATP Cupu představuje australská parta vedená kapitánem Lleytonem Hewittem. O vítězství nad Řeckem rozhodli těsnými výhrami v závěrečných tiebreacích John Millman a Nick Kyrgios. Druhý zmíněný si k cennému skalpu Stefanose Tsitsipase pomohl 25 esy. Třetí australskou výhru v poměru 3:0 na zápasy zpečetili Guccione s Peersem, kteří si poradili s párem Kalovelonis, P. Tsitsipas 6:3 a 6:4. Austrálie se ve čtvrtfinále utká s Velkou Británií, všechny závěrečné boje se odehrají v Sydney.

Italové mají druhou výhru, přesto končí
Už po dvouhrách rozhodli Italové o svém vítězství nad Spojenými státy. Stefano Travaglia v úvodním duelu překvapil Taylora Fritze a porazil ho 7:6(3) a 7:6(1). Posléze Fabio Fognini přehrál Johna Isnera 6:4 a 7:6(5). Vítěz loňského Masters v Monte Carlu zaznamenal první triumf v sezóně. Italové zvládli i závěrečnou čtyřhru, jako jeden ze dvou nejlepších týmů z druhého místa ale do čtvrtfinále nepostoupí.

Belgie rozhodla o vyřazení Bulharska
Bulharsko nevyužilo velkou šanci na postup do čtvrtfinále a ve skupině C končí až jako třetí. Rozhodla o tom jeho porážka 1:2 proti Belgii. Dimitar Kuzmanov nejprve dovolil Stevu Darcisovi jen tři gemy a zvítězil 6:0, 6:3. Druhý singlový duel však ovládl David Goffin, který v souboji jedniček přehrál Grigora Dimitrova po setech 4:6, 6:2 a 6:2. V závěrečné čtyřhře belgická dvojice Gille, Vliegen udolala bulharský pár Dimitrov, Lazarov 3:6, 6:4 a 10:7. Vyrovnanou skupinu C nakonec ovládla Velká Británie. Druzí skončili Belgičané, kteří mají se zápasovým skóre 6:3 velkou šanci na účast ve čtvrtfinále, kam postupují i dva nejlepší týmy z druhých míst.

Kanada otočila souboj s Němci
Kanaďané zvládli otočit vyrovnaný souboj s Německem a stále živí naději na postup z druhého místa. Celé střetnutí přitom rozehráli lépe Němci, když Jan-Lennard Struff přehrál Felixe Augera-Aliassima po setech 6:1, 6:4. Roli favorita však poté vůbec nezvládl Alexander Zverev, který na ATP Cupu nezvládl ani třetí dvouhru, když prohrál s Denisem Shapovalovem dvakrát 2:6. Zmíněná dvojice kanadských tenistů poté dokonala obrat ve čtyřhře, když zvítězila nad párem Krawietz, Mies po setech 6:3 a 7:6(4).

Rusové jsou dalšími čtvrtfinalisty
Rusové míří do čtvrtfinále ATP Cupu. Karen Chačanov s Daniilem Medveděvem si hravě poradili s Norskem a s bilancí tří výher postupují ze skupiny D. Karen Chačanov nejprve smetl Viktora Durasoviče, kterému dovolil jen tři gemy a zvítězil za hodinu hry po setech 6:2, 6:1. Poté se dostal na kurt Daniil Medveděv, který porazil v souboji týmových jedniček Caspera Ruuda 6:3 a 7:6(6). Rusové zpečetili výhru ve čtyřhře.

Britové si poradili s Moldávií
Velká Británie oslavila v noci druhou výhru na letošním ATP Cupu. Cameron Norrie s Danielem Evansem zajistili ve dvouhrách dva body a poté uspěli ve čtyřhře také Jamie Murray s Joe Salisburym. Britové tak navýšili šance na prvenství ve skupině C. Bude záležet na výsledku duelu mezi Bulharskem a Belgií.

Velká Británie – Moldávie 3:0
Cameron Norrie – Alexander Cozbinov 6:2, 6:2
Daniel Evans – Radu Albot 6:2, 6:2
J.Murray, Salisbury – Albot, Cozbinov 6:2, 6:3

Německo – Kanada 1:2
Jan-Lennard Struff – Felix Auger-Aliassime 6:1, 6:4
Alexander Zverev – Denis Shapovalov 2:6, 2:6
Krawietz, Mies – Auger-Aliassime, Shapovalov 3:6, 6:7(4)

Rusko – Norsko 3:0
Karen Chačanov – Viktor Durasovic 6:2, 6:1
Daniil Medveděv – Casper Ruud 6:3, 7:6(6)
Gabašvili, Kravčuk – Durasovic, Ruud 7:6(4), 6:4

Bulharsko – Belgie 1:2
Dimitar Kuzmanov – Steve Darcis 6:0, 6:3
Grigor Dimitrov – David Goffin 6:4, 2:6, 2:6
Dimitrov, Lazarov – Gille, Vliegen 6:3, 4:6, 7:10

Řecko – Austrálie 0:3
Michail Pervolarakis – John Millman 6:4, 1:6, 6:7(1)
Stefanos Tsitsipas – Nick Kyrgios 6:7(7), 7:6(3), 6:7(5)
Kalovelonis, P. Tsitsipas – Guccione, Peers 3:6, 4:6

Itálie – USA 3:0
Stefano Travaglia – Taylor Fritz 7:6(3), 7:6(1)
Fabio Fognini – John Isner 6:4, 7:6(5)
Bolelli, Fognini – Krajicek, Ram 6:4, 6:7(5), 10:3