ATP Cup: Srbové slaví postup do čtvrtfinále! Španělsko, Chorvatsko i Japonsko nadále stoprocentní

- Filip Lefenda

Tenisté Chorvatska vyhráli na probíhajícím ATP Cupu i své druhé skupinové vystoupení, když si tentokrát poradili s Polskem. Neporaženi zůstávají po střetnutí s Chile i Japonci. Premiérový triumf slaví naopak Jihoafrická republika, které k výhře nad Gruzií dopomohl i vracející se Anderson. Ve druhé části pondělního programu smetli daviscupoví šampioni ze Španělska Uruguay. Rakušané vstoupili do série s Argentinou inkasovaným kanárem, přesto dokázali zvítězit 3:0 na zápasy. Srbové si zajistili místenku ve čtvrtfinále, když zvládli dramatický duel proti Francii. Rozhodující bod přidali ve čtyřhře Troicki s Djokovičem.

Chorvati slaví druhé vítězství
Tenisté Chorvatska zvládli na probíhajícím ATP Cupu i své druhé vystoupení, když zdolali v Sydney Polsko 2:1 na zápasy. Sérii rozehrál Marin Čilič, jenž se překvapivě natrápil s polským náhradníkem Kacperem Zukem. Až 450. hráče světového žebříčku ale Čilič nakonec zdolal po setech 7:6(8) a 6:4. Vyrovnání záhy obstaral v dobré formě hrající Hubert Hurkacz, jenž smetl překvapivě snadno dvakrát 6:4 Bornu Čoriče. Jednoznačnou záležitostí ale byla nakonec i rozhodující čtyřhra, v níž povolilo chorvatské duo Dodig, Mektič svým protějškům Hurkaczovi a Kubotovi jen tři uhrané gemy (6:2, 6:1).

Jihoafrická republika smetla Chile
Po porážce se Srbskem slaví Jihoafrická republika své premiérové vítězství na ATP Cupu, když zdolala Chile jednoznačně 3:0 na zápasy. Lloyd Harris prohrával s Nicolasem Jarrym v úvodním setu 2:4, nakonec ale vyhrál dvakrát 6:4. Druhý bod přidal na konto JAR Kevin Anderson. Někdejší světová pětka zničila Christiana Garína 6:0, 6:3 a připsala si první vítězství od loňského Wimbledonu. Na konečných 3:0 pro Jihoafričany pak završili sérii deblisté Klaasen s Roelofsem, kteří porazili chilské singlisty 10:7 v závěrečném supertiebreaku.

Japonci splnili roli favoritů
Japonsko zůstává na premiérovém ročníku týmového ATP Cupu stoprocentní, když po Uruguayi porazilo i Gruzii. Go Soeda šel sice s Aleksandrem Metrevelim do tří setů, favorit ale nakonec 679. tenistu žebříčku po obratu přehrál 4:6, 6:3 a 6:2. Druhý bod zajistil asijskému výběru Jošihito Nišioka, jenž bez potíží vyzrál na Nikoloze Basilašviliho. Tomu povolil jen pět gemů (6:2, 6:3). Čestný bod uhráli Gruzínci alespoň v deblu, Bakši s Tsivadzem v něm zdolali McLachlana s Macujem 6:2 a 6:4.

Srbové míří do čtvrtfinále! Duel s Francií rozhodla až čtyřhra
Hlavním tahákem pondělního programu ATP Cupu byl souboj Srbska s Francií. Ten zahájili lépe tenisté ze země galského kohouta. Paire si sice situaci zkomplikoval, když ve druhém setu nedoservíroval za stavu 5:4 utkání s Dušanem Lajovičem, aby vzápětí promarnil v tiebreaku i dva mečboly, nakonec ale Francouz urval vítězství 6:2, 6:7(6) a 6:4 skrze třetí sadu. O vyrovnání série se záhy postaral Novak Djokovič, jenž porazil už posedmnácté v řadě Gaela Monfilse, tentokrát 6:3 a 6:2. O vítězi tohoto duelu rozhodovala až závěrečná čtyřhra. V té uspěla dvojice Novak Djokovič – Viktor Troicki, která ve vyrovnaném zápase udolala pár Nicolase Mahuta s Edouardem Rogerem-Vasselinem po setech 6:3, 6:7(5) a 10:3.

Novakův obrat nakopl Rakušany k výhře nad Argentinou
Tenisté Rakouska porazili na ATP Cupu Argentinu. Dennis Novak sice vstoupil do utkání s Guidem Pellou kanárem, Rakušan se z něj ale oklepal a zdolal po obratu favorita 0:6, 6:4 a 6:4. Dominic Thiem posléze naplnil papírové předpoklady a porazil Diega Schwartzmana 6:3 a 7:6(3). Dílo argentinské zkázy dokonali ve čtyřhře Marach s Melzerem.

Španělé si ve dvouhře smlsli na Uruguayi
Zcela jednoznačný průběh měly obě dvouhry série mezi Španělskem a Uruguayí. Roberto Bautista-Agut nejprve smetl 6:1 a 6:2 Franca Roncadelliho, jenž nemá bodový zápis v žebříčku ATP. Pouhé tři hry následně ztratil i Rafael Nadal. Světová jednička si smlsla na zkušeném Pablu Cuevasovi (6:2, 6:1). Hrát se bude ještě závěrečná čtyřhra.

Chorvatsko – Polsko 2:1
Marin Čilič – Kacper Zuk 7:6(8), 6:4
Borna Čorič – Hubert Hurkacz 2:6, 2:6
Dodig, Mektič – Hurkacz, Kubot 6:2, 6:1

Jihoafrická republika – Chile 3:0
Lloyd George Harris – Nicolas Jarry 6:4, 6:4
Kevin Anderson – Christian Garín 6:0, 6:3
Klaasen, Roelofse – Garín, Jarry 1:6, 6:3, 10:7

Japonsko – Gruzie 2:1
Go Soeda – Aleksandre Metreveli 4:6, 6:3, 6:2
Jošihito Nišioka – Nikoloz Basilašvili 6:2, 6:3
McLachlan, Macuj – Bakši, Tkemaladze 2:6, 4:6

Rakousko – Argentina 3:0
Dennis Novak – Guido Pella 0:6, 6:4, 6:4
Dominic Thiem – Diego Sebastian Schwartzman 6:3, 7:6(3)
Marach, J. Melzer – M. Gonzalez, Molteni 6:1, 6:4

Srbsko – Francie 2:1
Dušan Lajovič – Benoit Paire 2:6, 7:6(8), 4:6
Novak Djokovič – Gael Monfils 6:3, 6:2
Djokovič, Troicki – Mahut, Roger-Vasselin 6:3, 6:7(5), 10:3

Španělsko – Uruguay 3:0
Roberto Bautista-Agut – Franco Roncadelli 6:1, 6:2
Rafael Nadal – Pablo Cuevas 6:2, 6:1
Carreňo-Busta, F. López – Behar, Fumeaux 6:1, 3:6, 10:3