Djokovič o koalech: V něčem se od nich můžeme inspirovat

- Marek Bartošík

Koalové patří mezi nejznámější zvířata, která žijí v Austrálii. Před začátkem sezóny tyto milé tvory, kteří se vyskytují pouze v oblastech jižního a východního pobřeží Austrálie, navštívil druhý hráč žebříčku Novak Djokovič.

Zatímco tenisté tráví většinu roku na turnajích, případně důkladnou přípravou, existují i tvorové, kteří se ve svém životě příliš nenamáhají. Patří mezi ně i koala medvídkovitý, spící až 18 hodin denně.

S pověstnými „lenochy“ se seznámil i srbský tenista Novak Djokovič. Úřadující šampion Australian Open a Wimbledonu navštívil před startem ATP Cupu útulek pro koaly v Brisbane. Dvaatřicetiletý Srb při té příležitosti promluvil o specifickém chování těchto zvířat.

„Nemyslím si, že by nám, tenistům, životní styl koalů výrazně pomohl. Nicméně sem tam se od nich můžeme něco přiučit. Někdy jsou nejjednodušší věci těmi nejlepšími, stačí jenom relaxovat a být přítomen, nabrat síly a být venku v přírodě,“ zamyslel se pro oficiální web ATP Djokovič.

Není tajemstvím, že druhý hráč světového pořadí má k přírodě a zvířatům silný vztah. Po Roland Garros 2018 například podnikl se svou manželkou Jelenou výlet do jižní Francie, který mu pomohl k restartu kariéry. V tu dobu až 22. tenista žebříčku se vrátil na vítěznou vlnu a do konce sezóny ovládl Wimbledon, Cincinnati, US Open a Šanghaj.

Djokovič si je ale zároveň vědom časté lidské neomalenosti při pobytu v přírodě. „Rád trávím čas blízko zvířat, avšak respektuji jejich prostor. To je velmi důležité, protože lidé se někdy snaží působit jako dominantní druh. Opravdu věřím, že bychom všichni měli žít v harmonii a respektu,“ doplnil.

Šestnáctinásobný grandslamový vítěz bude na ATP Cupu, který začíná 3. ledna, tahounem srbského výběru. Společně se světovou dvojkou jsou v týmu Dušan Lajovič, Nikola Milojevič, Nikola Čačič, Viktor Troicki a nehrající kapitán Nenad Zimonjič. Srbsko je ve skupině A (v Brisbane) společně s Francií, Jihoafrickou republikou a Chile. Turnaj zahájí v sobotu 4. ledna duelem proti jihoafrickému celku.