Týmový duch, elitní kapitán, Zverev i grandslamoví šampioni. Silní Němci míří na ATP Cup

- Marek Bartošík

Mezi nejsilnější týmy nadcházejícího ATP Cupu můžeme díky účasti Alexandera Zvereva a kvalitní deblové dvojice Kevin Krawietz, Andreas Mies zařadit i Němce, kteří navíc můžou využít zkušeností kapitána Borise Beckera. Důležitým prvkem na cestě za kvalitním výsledkem může být i přátelská atmosféra v německém výběru.

Světová sedmička Alexander Zverev, vítězové grandslamového Roland Garros Kevin Krawietz a Andreas Mies, 35. hráč světa Jan-Lennard Struff a k nim tenista z druhé stovky žebříčku Mats Moraing. Taková je sestava Německa pro premiérový ročník ATP Cupu, který začíná už 3. ledna.

Němci se budou moci při útoku na trofej opřít i o rady někdejší světové jedničky Borise Beckera, jenž tým povede jako kapitán. Sestava kolem hvězdného Zvereva se v nabité skupině F, hrané v Brisbane, utká s Řeckem, Kanadou a domácí Austrálií.

Rozhodující role v zápasech, v nichž se budou hrát dvě dvouhry a jedna čtyřhra, může stát na bedrech elitních deblových specialistů Krawietze a Miese. Tato dvojice letos v Paříži šokovala tenisový svět, když ovládla grandslamové Roland Garros. Dařilo se jí i na US Open, kde skončila až v semifinále. K takovým úspěchům Němcům pomáhá i spolupráce s ostatními krajany.

„Je skvělé být členem týmu a cítit týmového ducha. Když cestujeme po světě, sledujeme navzájem naše výsledky. Oceňuji, že bývalí němečtí hráči jako Boris Becker, Tommy Haas a Michael Kohlmann zůstali zapojeni do tenisového dění. Je to pro nás velká věc,“ spokojeně popsal situaci pro web ATP sedmadvacetiletý Krawietz.

Mladší z německé dvojice na kapitánu Beckerovi obdivuje především jeho silné a přesné podání. O dva roky starší parťák Mies se na spolupráci s Beckerem, jehož řadí mezi své tenisové vzory, rovněž těší. Bude právě týmový duch klíčem ke kvalitnímu výsledku?

Pokud Němci svou skupinu F ovládnou, budou mít ve čtvrtfinále slušný los. Narazili by totiž na vítěze poněkud slabší skupiny C, kde jsou Belgie, Velká Británie (bez Andyho Murrayho), Bulharsko (s hrajícím kapitánem Grigorem Dimitrovem) a Moldavsko. V potenciálním semifinále by se pak mohli střetnout se Španěly vedenými Rafaelem Nadalem.