Drsné dopingové kontroly! Stojí při vás hodně blízko, překvapil Berdych

- Radek Štohl

Život profesionálních tenistů není jen pohádkový. Jedním z úskalí jsou dopingové kontroly, které zpravidla bývají prováděny několikrát za rok. O celé záležitosti se v nedávném díle Show Jana Krause rozpovídal bývalý elitní hráč Tomáš Berdych.

„Spousta lidí si to možná nedovede představit, ale 365 dní v roce jsme museli udávat hodinu, kde se ten den budeme vyskytovat, aby kdykoliv v tu hodinu mohli přijít a otestovat vás na ten vzorek. Musíte napsat, že například od sedmi do osmi budete tady v divadle," přiblížil podrobnosti někdejší čtvrtý hráč světového žebříčku.

Kdo by si však myslel, že se jedná o výjimečné případy během kariéry, tak by se mýlil. „Kdybych nepočítal kontroly na turnajích, tak za rok jich mohlo být dvacet pětadvacet," pokračoval Tomáš Berdych. Pověřené osoby přitom neřeší, zda se daný hráč ocitá na dovolené, což se přihodilo také Berdychovi.

Čech následně s trpkým úsměvem popsal, jak typická kontrola vypadá. „Na záchod jde s vámi. Stojí tam hodně blízko. Není to sranda. Historek by byla spousta, seděli bychom tady dlouho," nechal se slyšet s tím, že hráči jsou vždy kontrolováni osobami stejného pohlaví.

Problémy nastávají ve chvíli, kdy se vykonání potřeby z různých důvodů protahuje. „Když se vám nechce, tak za vámi chodí jako ocásek. Bude s vámi do té doby, než se vám znovu bude chtít," rozvinul mírně upozaděné téma.

Hráč je přitom s pověřeným člověkem i ve chvíli, kdy jde spát. „Bude tam s vámi sedět u postele," dodal. Tenisté dvakrát za sezónu nemusí odevzdat vzorek, potřetí by je stihl zápasový trest. Na začátku nového roku vždy začínají s čistým štítem.