Před finále jsem byl nervózní jako nikdy předtím. Před koučem jsem brečel, přiznal šťastný Wawrinka

- Filip Lefenda

Vítězem letošního ročníku US Open se stal jednatřicetiletý Švýcar Stan Wawrinka, který ve finále zdolal po téměř čtyřech hodinách favorizovanou světovou jedničku Novaka Djokoviče. Nyní již trojnásobný grandslamový šampion si vítězství nesmírně cení, turnaj na kurtech ve Flushing Meadows byl pro něj dle jeho slov vůbec nejnáročnějším v kariéře.

„Byly to fantastické dva týdny. Strávil jsem na kurtu mnoho času,“ hovořil o svém vystoupení po utkání Wawrinka, jenž se na newyorských dvorcích zdržel dvakrát déle než jeho odpočatější soupeř ze Srbska, jemuž v průběhu turnaje dva soupeři duel skrečovali a jeden, Jiří Veselý, nenastoupil vůbec. Věděl jsem, že dnes to bude proti světové jedničce hodně složité. Pokud chcete zdolat Novaka Djokoviče, donutí vás hrát svůj nejlepší tenis. Nebylo to jen o herní složce, bylo to složité i po stránkách fyzické a mentální,“ byl si před zápasem dobře vědom majitel nyní již třech grandslamových trofejí.

Ten byl po utkání viditelně unaven. „Jsem vyčerpaný, na kurtu jsem nechal všechno. Nejen dnes, ale v průběhu celých dvou týdnů. Snažil jsem se neukázat žádnou slabinu, žádnou bolest ani křeč, zkrátka nic,“ prozradil svou taktiku Wawrinka, který zažívá jedny z nejlepších dnů ve své kariéře. „Na kurtu jsem trpěl, ale jsem šťastný a hrdý na to, čeho jsem dnes dosáhl. Tento grandslam byl pro mě fyzicky i psychicky nejnáročnější ze všech, co jsem kdy hrál. Před finále jsem se cítil hrozně unavený,“ přiznal rodák z Lausanne, který popsal i své pocity bezprostředně před utkáním. 

„Byl jsem nervózní jako nikdy předtím. V šatnách jsem se celý třásl. Když jsme pět minut před utkáním probírali s koučem Magnusem Normanem poslední věci, začal jsem brečet,“ netajil Švýcar emoce na pozápasové tiskové konferenci. „Přesvědčoval jsem se ale, že herně jsem na tom dobře, psychicky také. A že pokud zabojuji na dvorci, budu mít šanci zvítězit.“

Tu dostal a zužitkoval ji na výbornou. Navzdory špatnému vstupu do utkání a prohranému prvnímu setu dokázal urvat násleudjící tři dějství a svého slavnějšího rivala porazit ve čtyřech setech. Totožný kousek se mu podařil již vloni na Roland Garros. Čtyři sety byly k vidění také na Australian Open v roce 2014, kde zdolal Stan ve finále Rafaela Nadala ze Španělska. Světová trojka tak může do budoucna pomýšlet na bonus v podobě zkompletování kariérního grandslamu. Toto téma ale zatím bere s úsměvem. „Že bych se příští rok soustředil hlavně na Wimbledon? Žádný takový konkrétní plán nemám. Mým jediným cílem je odvádět maximum a být co možná nejlepším hráčem. Snažím se denně tvrdě trénovat a vyhrát každý zápas. I díky mému týmu se snažím být den po dni lepším hráčem a myslím, že tento rok hrají lépe než v tom loňském.“

Wawrinkovy výkony měly na US Open vzestupnou tendenci. Paradoxně nejblíže měl k prohře ve třetím kole s Britem Evansem, nejpřesvědčivěji si nepočínal ani proti Ukrajinci Marčenkovi, který je rovněž hráčem, jehož lze vídat zejména na challengerovém okruhu. Zlepšená hra ale následně přinesla skalpy Del Potra, Nišikoriho a nakonec i Djokoviče. „V prvních kolech jsem nehrál svůj nejlepší tenis, ale snažil jsem se na své hře zapracovat,“ snažil se být neustále pozitivní tenista, který si z turnaje kromě trofeje odnese i tři a půl milionů amerických dolarů. 

„Pokaždé když vstoupím na kurt, uvědomuji si, že svého protivníka mohu porazit. Proto když začne turnaj, nedívám se na los. Můj cíl je vždy turnaj vyhrát,“ prozradil Stan Wawrinka svůj recept na úspěch.