Berdych po dalším triumfu: O těžkých časech a mladých talentech

- Radek Štohl, Johan Čáp

Velmi úspěšnou kariéru zakončil oceněním. Tomáš Berdych si v sobotu převzal čtrnáctou trofej za Nejlepšího českého tenistu, k čemuž si vypomohl osmifinálovou účastí na Australian Open. Ačkoliv kvůli zranění letos odehrál jen dvacet zápasů, na ročníku 2019 našel pozitivní záležitosti. „Sezóna byla obrovsky nová, byla v ní spousta zkušeností," pochvaloval si bývalý čtvrtý hráč světa po vyhlášení v anketě Zlatý kanár.

Před měsícem oficiálně ukončil tenisovou kariéru. Nejen za dva tituly z Davis Cupu a finále Wimbledonu si od místního publika vysloužil ovace ve stoje. „Bylo to krásné. Užíval jsem si každý večer, mohl bych rekapitulovat téměř dvacet let. Těmi okolnostmi to bylo výjimečné. Je čas otočit kapitolu," nechal se slyšet Berdych.

Tomáš Berdych se do letošní sezóny vracel po půlroční pauze. Na začátku roku to však nebylo vůbec znát. Během dvaceti duelů zvládl postoupit do finále Dauhá, osmifinále Australian Open a semifinále Montpellier. 

„Poslední sezóna pro mě byla úplně jiná. Nikdy jsem do sezóny nevstupoval po tom, abych půl roku nehrál. Měl jsem dlouhou přípravu. Odletěl jsem do Austrálie, všechno vypadalo dobře. Tělo drželo, podařilo se mi navázat na výsledky," hřálo v té době českého tenistu. Opětovně ale přišly zdravotní problémy.

„Možná by bylo zbabělé to po prvním problémů zabalit a nevyzkoušet něco jiného. Zkusil jsem to jednou, zkusil jsem to dvakrát. Člověk poté zjistí, že je tam něco vnitřně, co dohořelo, vnitřní motor jednou ráno nebyl. Sezóna byla obrovsky nová, byla v ní spousta zkušeností a nových věcí," řekl Berdych.

Po konci nejúspěšnějšího českého tenisty poslední dekády to znovu vypadá, že by v dalších letech mohl mít následovníky. Uplynulé měsíce především vyšly vítězi juniorského US Open ve dvouhře Jonáši Forejtkovi, dalšími do party jsou Jiří Lehečka, Tomáš Macháč nebo Andrew Paulson. Jak Berdych uvádí, pro české naděje to bude nevyzpytatelné.

„Překvapilo mě vidět a slyšet výsledky, které se povedly. Následovníci určitě jsou. Dělat závěry, jestli se to povede, je těžké v tenise. Mají dobře nakročeno. Pokud tu byla trochu generační výměna, že hned po mně tady není nástupce, tak mladí kluci na to můžou rychle navázat," věří mladým českým talentům.