Abú Dhabí: Nadal znovu řádil! Tsitsipas otočil zápas proti Djokovičovi

- Radek Štohl

Finalisté exhibičního turnaje v Abú Dhabí jsou známi. O titul se utká vítěz Turnaje mistrů Stefanos Tsitsipas, který zvrátil duel proti Novaku Djokovičovi, a Rafael Nadal, úřadující daviscupový šampion ztratil pouhé čtyři gemy s Karenem Chačanovem.

Podnik ve Spojených arabských emirátech začal ve čtvrtek. Ve čtvrtfinálových zápasech potvrzoval roli favorita Stefanos Tsitsipas proti Andreji Rubljovovi, zatímco Karenu Chačanovovi hodlal vystavit stopku Hjon Čong. V obou zápasech nakonec uspěli favorité. Tsitsipas vyhrál 6:3, 6:4, Chačanov porazil hráče z druhé stovky žebříčku 7:6(4), 6:4.

Na úspěšné čtvrtfinalisty tak v pátek čekali Novak Djokovič a Rafael Nadal. Do finále se však podíval jen jeden z nich.

První zápas o finále zahájili Novak Djokovič proti Stefanosu Tsitsipasovi. Djokovič v úvodní sadě vedl 5:1, a i když ztratil výhodu jednoho brejku, po druhém využitém setbolu získal první sadu na svoji stranu. Ve druhém dějství Srb naopak prohrával 1:5. Do setu se vrátil zásluhou dvou úspěšných gemů na returnu, v tiebreaku však třikrát ztratil míček při vlastním podání.

Vítěz loňského ročníku ke všemu do závěrečné sady vstoupil ztrátou servisu. Na něm se trápil v dalších hrách, čelil dalším čtyřem brejkbolům. Sám se naopak dostal na jedinou shodu. Tsitsipas tak po obratu a výhře 3:6, 7:6(4), 6:4 bude hrát finále.

O druhém finalistovi se rozhodlo mezi Rafaelem Nadalem a Karenem Chačanovem. Nadal vstoupil do utkání vlažněji, ve třetí hře odvracel tři brejkboly. Po následující dlouhé hře ale využil třetí šanci na returnu. Za stavu 4:1 si první hráč světa připsal druhý brejk, po kterém nenechal nikoho na pochybách.

Druhá sada se rozjela velmi dlouhou hrou při servisu Chačanova. Ruský hráč úspěšně odvrátil dvě příležitosti soupeře, na třetí ovšem neodpověděl. Vzápětí měl brejkbol, stejně jako v osmé hře. V obou případech ale neuspěl. Nadal ke všemu v deváté hře počtvrté uspěl na returnu, zásluhou čehož bude bojovat o první zdejší titul po třech letech.

Během pátečního dne se hrál také zápas o páté místo. Andrej Rubljov v utkání neúspěšných čtvrtfinálistů přehrál Hjon Čonga 7:6(5), 7:6(1).

Semifinále:
Novak Djokovič (2.) – Stefanos Tsitsipas (6.) 6:3, 6:7(4), 4:6
Rafael Nadal (1.) – Karen Chačanov (17.) 6:1, 6:3

Zápas o páté místo:
Andrej Rubljov (23.) – Hjon Čong (128.) 7:6(5), 7:6(1)