Forejtek o Turnaji mistrů: Hodně sympatický byl Federer

- Michal Hladký, Radek Štohl

O potenciálu Jonáše Forejtka se mluví dlouhodobě. Osmnáctiletý Čech to mimo jiné prokázal letos na US Open, kde vyhrál dvouhru juniorů. Nejen to mu zajistilo pozici sparingového hráče na listopadovém Turnaji mistrů, kde zblízka poznal největší tenisové hvězdy. „Je to úplně něco jiného. Zázemí mají neskutečné. Je to pro mě motivace pracovat,“ rozpovídal se Forejtek exkluzivně Tenisovému světu.

Je to už více než měsíc, na skvělý zážitek z Turnaje mistrů ovšem Jonáš Forejtek nezapomněl. Zkušenost českého tenisty byla umocněna skutečností, že letošní ročník londýnského klání nabídl velká jména. Od Rafaela Nadala až po Novaka Djokoviče. Mladému hráči však v paměti utkvěly jiné elity. „Hodně sympatičtí byli Federer a Zverev. Byli v pohodě, slušní,“ uvedl Forejtek na Moneta Tenisové extralize.

Také další tenisté byli k mladým sparing partnerům vstřícní. Na rozsáhlejší komunikaci však nebylo příliš času. „Bavili jsme se spíše na kurtě, když jsme seděli. Ale jinak byli pořád s týmem nebo spolu,“ pokračoval hráč, kterého v dalším roce již naplno čeká sezóna mezi dospělými.

Bývalý nejlepší junior kombinovaného žebříčku také popsal, co bylo během turnaje jeho hlavní úlohou „Trénovali jsme s nejlepšími osmi. Hlavně první dny to bylo dobré, protože pak ke konci turnaje hráli více spolu. Někdy jsme byli ve třech, někdy jsem hrál s tím hráčem sám. Bylo to výborné,“ těšilo osmnáctiletého Čecha, na něhož udělal celý pobyt v Londýně velký dojem.

„Je to úplně něco jiného. Zázemí mají neskutečné. Je to pro mě motivace pracovat, abych se dostal na podobné větší akce,“ dodal na závěr daviscupový reprezentant, jemuž v žebříčku ATP dvouhry náleží 534. pozice.

Forejtka na Turnaj mistrů pozvala ATP. V Londýně vykonával roli tzv. „hitting“ partnera, který měl účastníky letošního ročníku připravit na závěrečný podnik sezóny. Ten ovládl jednadvacetiletý Řek Stefanos Tsitsipas.