MONETA Tenisová extraliga: Prostějov padl s Přerovem! I.ČLTK bude obhajovat titul

- Filip Lefenda, Jan Vojkůvka

MONETA Tenisová extraliga měla v pondělí na programu poslední semifinálové zápasy. V Říčanech se úřadující mistr z I.ČLTK prokousal do finále, když porazil jihlavský Spartak 5:1. V Prostějově prohrál domácí Agrofert vyrovnanou bitvu s přerovskou PRECHEZOU 4:5 a překvapivě se do souboje o titul nepodívá.

Semifinále 16.12.

I.ČLTK Praha – TK Spartak Jihlava 5:1
Anastasia Detiuc – Linda Fruhvirtová 3:6, 1:6
Jonáš Forejtek – Dušan Lojda 7:6(6), 7:6(4)
Tereza Martincová – Brenda Fruhvirtová 2:6, 6:2, 6:0
Jan Šátral – Leoš Friedl 6:2, 6:2
Václav Šafránek – Štěpán Holiš 6:1, 6:2
Martin Kližan (SVK) – Niels Desein (BEL) 5:7, 6:4, 6:2

Kližan dotáhl postup ČLTK
Definitivní jistotu postupu do finále Extraligy vybojovalo I. ČLTK v šestém singlu zápasu proti TK Spartaku Jihlava. Postupový pátý bod vybojoval slovenský tenista Martin Kližan, který porazil Belgičana Nielse Deseina po setech 5:7, 6:4, 6:2. ČLTK zvítězilo ve svém druhém utkání semifinálové skupiny nad Spartakem 5:1 a zahraje si o druhý titul v řadě.

Šafránek ztratil jen tři gemy
Pražský I.ČLTK vede nad Jihlavou už 4:1! Čtvrtý bod přidal na konto týmu z hlavního města Václav Šafránek (332.), který smetl bez ztráty servisu krajana Štěpána Holiše 6:1 a 6:2.

Martincová poslala I.ČLTK do vedení
Druhý bod I.ČLTK Praha připsala Tereza Martincová (133.). Favoritka rozehrála střetnutí s teprve dvanáctiletou Brendou Fruhvirtovou velmi špatně, když získala v úvodním setu jen dva gemy, mladší z talentované sesterské dvojice ale senzaci nedokonala. Martincová přepnula v následujících dvou dějstvích na vyšší výkonnostní stupeň a povolila Fruhvirtové už jen dva gemy, přičemž ji z kurtu vyprovodila kanárem.

Šátral s Friedlem nezaváhal
Po čtvrté dvouhře vedl pražský favorit už 3:1. Jan Šátral (414.) porazil dle očekávaní bývalého čtrnáctého deblistu světa, v současnosti dvaačtyřicetiletého Leoše Friedla dvakrát 6:2. Devětadvacetiletý Šátral odvrátil v utkání všech šest brejkových šancí soupeře, sám poté připravil krajana o servis hned čtyřikrát.

Linda Fruhvirtová slaví cenný skalp
Čtrnáctiletá Linda Fruhvirtová si v extralize připsala cenné vítězství. Talentovaná dívka povolila pouhé čtyři gemy o sedm let starší krajance Anastasii Detiuc a poslala jihlavský Spartak do překvapivého vedení. 361. hráčku světového žebříčku porazila starší ze sester Fruhvirtových po setech 6:3 a 6:1.

Forejtek se na výhru nadřel
Jonáš Forejtek (534.) splnil v souboji s krajanem Dušanem Lojdou roli favorita, byť se na první bod pro pražský I.ČLTK pořádně nadřel. Někdejšího 161. hráče žebříčku zdolal osmnáctiletý Forejtek ve dvou zkrácených hrách 7:6(6) a 7:6(4).

TK Agrofert Prostějov – TK PRECHEZA Přerov 4:5
Maja Chwalinská (POL) – Linda Nosková 3:6, 3:6
Dalibor Svrčina – Tim Puetz (GER) 3:6, 6:7(2)
Viktória Kužmová (SVK) – Nikola Tomanová 6:1, 6:4
Vít Kopřiva – Dominik Kellovský 6:4, 6:0
Jiří Veselý – Kamil Majchrzak (POL) 0:3 skreč Veselý
Zdeněk Kolář – Sergij Stachovskij (UKR) 3:6, 4:6
Kužmová (SVK), Chwalinská (POL) – Tomanová, Kubáňová 6:4, 7:6(11)
Poljak, Kopřiva – Stachovskij (UKR), Kellovský 6:3, 6:2
Kolář, Svrčina – Majchrzak (POL), Puetz (GER) 4:6, 6:3, 2:10

Překvapení v Prostějově dokonala čtyřhra
Agrofert Prostějov se ze semifinálové skupiny do finále nepodívá. V souboji s PRECHEZOU Přerov padl 4:5 na zápasy, když rozhodující bod vybojoval polsko-německý pár Majchrzak s Puetzem, kteří porazili českou dvojici Koláře se Svrčinou 6:4, 3:6, 10:2.

Poljak s Kopřivou srovnali na 4:4
Bitva mezi Prostějovem a Přerovem nemůže být vyrovnanější. Osmý zápas, ve kterém česká dvojice Poljak s Kopřivou porazili Stachovského s Kellovským 6:3, 6:2, znamenala vyrovnání na 4:4. O postupu do finále musí rozhodnout poslední čtyřhra.

Naději Prostějovu vybojoval první debl
V úvodním deblovém klání mezi Agrofertem a PRECHEZOU zvítězil slovensko-polský pár Kužmová, Chwalinská nad Tomanovou s Kubáňovou 6:4, 7:6(11) a vykřesal pro prostějovský tým naději na zvrat.

Stachovskij získal pro Přerov čtvrtý bod
Zdeněk Kolář v souboji s ukrajinským tenistou Sergijem Stachovským 3:6, 4:6. Přerov se tím dostal do vedení 4:2 a má na dosah postup do finále.

Veselý po třech gemech skrečoval
Prostějovský obrat mohla dokonat česká mužská jednička, Jiří Veselý (105.) ale odehrál s Polákem Kamilem Majchrzakem (101.) jen tři gemy a za stavu 0:3 zápas skrečoval.

„V pátek jsem si poranil krk, zablokoval jsem si trapéz. Do dneška nedošlo ke zlepšení a nebylo v mých silách předvést důstojný výkon. Z tohoto důvodu jsem uznal za vhodné, že bude lepší odstoupit,“ prozradil pro Tenisový svět Veselý.

Kopřiva zajistil Prostějovu srovnání
Dvoubodové manko je minulostí. Vít Kopřiva (350.) přehrál v ryze českém souboji Dominika Kellovského (1318.), proti němuž využil hned osm z celkových devíti brejkbolů. Po relativně vyrovnané první sadě se v té druhé zrodil kanár. Kopřiva zvítězil 6:4 a 6:0 a Prostějov díky němu srovnal stav série na 2:2.

Nosková poslala Přerov do vedení
Pondělní semifinálové zápolení začalo v Prostějově překvapením, když teprve patnáctiletá Linda Nosková (1085.) porazila dvakrát 6:3 o tři roky starší Polku Maju Chwalinskou (218.). Nosková ztratila proti hráčce ze třetí stovce žebříčku jen dvakrát vlastní servis, sama přitom na příjmu "loupila" v pěti případech. 

Další bod Přerova přidal Puetz
Favorizovaný Prostějov bude muset v souboji s Přerovem dotahovat manko dvou zápasů. Němec Tim Puetz, jenž momentálně nefiguruje v žebříčku ATP, porazil 6:3 a 7:6(2) talentovaného Dalibora Svrčinu (979.). Domácí tenista vyrobil během utkání hned devět dvojchyb.

Tomanová Kužmovou nezaskočila
Slovenka Viktória Kužmová (56.) potvrdila v souboji s Nikolou Tomanovou (706.) obrovskou roli favoritky a poté, co ztratila za celé utkání jediné podání, zvítězila 6:1 a 6:4. Prostějov tak díky 56. hráčky žebříčku WTA získal svůj první bod a snížil na 1:2.