Svitolinová chce grandslam i post jedničky. V Moskvě hájila Ukrajinu

- Filip Lefenda

V letech 2017 a 2018 získala na okruhu WTA celkem devět turnajových titulů, letos však čekala na trofej marně. Ukrajinka Elina Svitolinová ale hlavu nevěší a o to větší cíle si klade pro nadcházející rok. „Mám ohromnou motivaci,“ říká žena, jejímž životním partnerem je francouzský tenista Gael Monfils.

Po boku svého přítele navštívila nedávno rodnou Ukrajinu. „Moc se mu tam líbilo, oblíbil si hlavně naše jídlo. Vyzkoušel i ukrajinský boršč, ten mu já neuvařím,“ líčila s úsměvem na tváři Svitolinová.

Ten trochu pohasl při hodnocení uplynulé sezóny, která nepatřila k nejpovedenějším. „Na mnoha turnajích jsem došla do semifinále. Do finále jsem se bohužel dostala jen jednou, a to v Šen-čenu, kde jsem prohrála,“ vzpomínala na nedávný Turnaj mistryň žena, jež zakončila ročník na šestém místě žebříčku WTA.

Semifinalistka dvou posledních grandslamů získala v roce 2018 hned čtyři turnajové vavříny, o rok dříve dokonce pět. Letošní titulový půst by ráda napravila v příštím roce. „Mám ohromnou motivaci, budu mít šanci stát se světovou jedničkou,“ neklade si malé cíle Svitolinová, jež byla v žebříčku dosud nejvýše na třetí pozici.

„Na okruhu působím už řadu let, nasbírala jsem zkušenosti. Nyní už vše závisí jen na mé zápasové taktice. Důležité je také zůstat fit a být během dlouhé sezóny připravena bojovat o každý zápas. Chci vyhrát grandslam,“ netají se ambicemi pětadvacetiletá Ukrajinka.

Ta musela v závěru sezóny skousnout i kritiku, mnohým se totiž kvůli napjatým rusko-ukrajinským vztahům nelíbil její start na moskevském Kremlin Cupu. „Všude, kde hraji, reprezentuji Ukrajinu. V každém utkání. Bojuji za Ukrajinu tím nejlepším, co umím – hraním tenisu,“ vysvětlila hráčka, která se však v ruské metropoli příliš nezdržela. Svitolinová totiž na své poslední akci před Turnajem mistryň překvapivě nezvládla hned úvodní vystoupení proti domácí Kudermětovové.