WTA

Češky jedou! Tři naše tenistky jsou nominované na ocenění WTA za uplynulý rok

- Jan Havlovic

Organizace WTA oznámila nominace na ocenění za uplynulou tenisovou sezonu v celkem v pěti kategoriích. Mezi vybranou společnost se dostaly i tři české tenistky! Karolína Plíšková je ve hře o cenu pro nejlepší hráčku roku, Barbora Strýcová s Tchjwankou Sie útočí na nejlepší deblový pár a Karolína Muchová se může stát nováčkem roku.

Karolína Plíšková se dostala mezi pětici aspirantek na ocenění nejlepší hráčky roku celkově potřetí. Světová dvojka navázala na sezony 2016 a 2017, nicméně nejspíš ani v letošním roce neuspěje. V konkurenci letošních grandslamových vítězek Japonky Ósakaové (Australian Open), Australanky Bartyové (Roland Garros), Rumunky Halepové (Wimbledon) a Kanaďanky Andreescuové (US Open) to bude mít velmi těžké. 

Plíšková by v případě vítězství v této anketě mohla navázat na osm let starý triumf Petry Kvitové, která se stala nejlepší hráčkou roku a zároveň získala ocenění za největší pokrok.

Kanaďanka Bianca Andreescuová je kromě hlavní ankety ještě v nominaci na cenu nováčka roku. Mezi šestici nominovaných se dostala také Karolína Muchová, která zakončila snovou sezonu na 21. pozici světového žebříčku.

Třetí českou zástupkyní v závěrečných anketách WTA je Barbora Strýcová. Wimbledonská šampionka usiluje s tchajwanskou parťačkou Sie na ocenění o nejlepší deblový pár roku. 

Výsledky vzejdou na základně hlasování novinářů a budou oznámeny 11. prosince.

Hráčka roku – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ, Bianca Andreescuová (CAN), Ashleigh Bartyová (AUS), Simona Halepová (ROU), Naomi Ósakaová (JPN)

Nováček roku – KAROLÍNA MUCHOVÁ, Bianca Andreescuová (CAN), Coco Gauffová (USA), Jelena Rybakinová (RUS), Iga Swiateková (POL), Dajana Jastremská (UKR)

Nejlepší deblový pár roku – STRÝCOVÁ – Sie (TPE), Mertensová (BEL) – Sabalenková (BLR), Mladenovicová (FRA) – Babosová (HUN), Čang (CHN) – Stosurová (AUS) 

Největší průlom – Amanada Anisimová (USA), Sofia Keninová (USA), Alison Riskeová (USA), Belinda Bencicová (SUI), Čeng Saj-saj (CHN), Donna Vekičová (CRO)

Comeback roku – Světlana Kuzněcovová (RUS), Belinda Bencicová (SUI), Bethanie Matteková-Sandsová (USA)