WTA

TOP průlomy WTA: Zářila Vondroušová a další Češky

- Radek Štohl

Letošní sezóna byla z českého pohledu úspěšná. Svědčí o tom také výraznější výsledky trojice Karolína Muchová, Markéta Vondroušová a Marie Bouzková. Velké naděje budoucnosti se v ročníku 2019 postaraly o skvělé úspěchy, čehož si všimla také stránka ženské tenisové federace. Mezi TOP žebříčkové průlomy zařadila právě trio Češek. Kdo se ještě ocitl na vrcholu?

1) Největší rozruch vytvořila Cori Gauffová. Patnáctiletá tenistka na sebe poprvé upozornila ve Wimbledonu, z kvalifikace uhrála osmifinále dvouhry. V prvním kole přitom vyřadila krajanku Venus Williamsovou. Fantastickou sezónu potvrdila výhrou v Linci, kde uspěla jako lucky loser.

Posun v žebříčku dvouhry: Z 875. místa na 68. příčku (807 míst)

2) Hned za mladou Američankou se umístila Šuaj Pcheng. Bývalá světová čtrnáctka zakončila loňskou sezónu deseti výhrami v řadě, letos uhrála druhé kolo US Open či se podívala do semifinále Nanchangu.

Posun v žebříčku dvouhry: Z 298. místa na 75. příčku (223 míst)

3) Jako třetí byla vybrána Lauren Davisová. Zkraje sezóny dosáhla na semifinále Newport Beach, ve Wimbledou dokráčela do třetího kola. Krátce po US Open se prezentovala účastí mezi čtyřmi nejlepšími hráčkami v New Havenu.

Posun v žebříčku dvouhry: Z 252. místa na 62. příčku (190 míst)

4) Bianca Andreescuová. Kanadská hráčka si letos připsala finále v Aucklandu, titul z Newport Beach, trofej z Indian Wells, Toronta a první grandslam na US Open. Teprve v červnu oslavila devatenácté narozeniny.

Posun v žebříčku dvouhry: Ze 178. místa na 5. příčku (173 míst)

5) Nina Stojanovičová postoupila do čtvrtfinále Norimberku, Jurmaly a Kantonu, v Nan-čchangu dokonce byla mezi čtveřicí nejlepších hráček turnaje. Mezi červencem a říjnem se pyšnila bilancí 31:8.

Posun v žebříčku dvouhry: Z 244. místa na 86. příčku (158 míst)

Česká zastoupení

7) Třiadvacetiletou Karolínu Muchovou v sezóně drželo zdraví, což se projevilo na jejich výsledcích. V Dauhá uhrála čtvrtfinále, v Praze se dostala až do finále. Velké představení přišlo ve Wimbledonu, kde postoupila mezi osmičku nejlepších. Ve druhé polovině září dokráčela k titulu v Soulu.

Posun v žebříčku dvouhry: Ze 145. místa na 21. příčku (124 míst)

11) Životní turnaj. Ten Marie Bouzková zahrála v Montrealu, z kvalifikace došla až do semifinále proti Sereně Williamsové, se kterou vyhrála první sadu 6:1. Kromě prestižního turnaje se v červenci probojovala k trofeji na ITF v Astaně, rovněž na sebe upozornila účasti ve finále v mexické Guadalajari.

Posun v žebříčku dvouhry: Ze 142. místa na 57. příčku (85 míst)

20) Ach, to zdraví. Markéta Vondroušová měla nakročeno k famózní sezóně. Finále v Budapešti, čtvrtfinále Indian Wells a Miami, finále Istanbulu, čtvrtfinále Říma. A především boj o titul na French Open proti současné jedničce Ashleigh Bartyové. Od té doby jí však zranění pustilo ke třem zápasům.

Posun v žebříčku dvouhry: Ze 67. místa na 16. příčku (51 míst)