Berdych končí s tenisem. Tečku za bohatou kariérou by měl udělat o víkendu v Londýně

- Filip Lefenda

Zářná kariéra dlouhou dobu nejlepšího českého tenisty je u konce. Zdravotní peripetie donutily čtyřiatřicetiletého Tomáše Berdycha ukončit aktivní kariéru. Někdejší čtvrtý hráč světa, jenž získal na profesionálním okruhu ATP 15 turnajových titulů a dva triumfy v Davisově poháru, by se měl loučit již o tomto víkendu v Londýně, dějišti probíhajícího Turnaje mistrů. Informaci přinesl deník Blesk, jenž citoval Martina Berdycha, hráčova otce.

Stalo se to, k čemu se už delší dobu schylovalo. Někdejší wimbledonský finalista, jenž letos zasáhl pouze do devíti turnajů a odehrál dvacet zápasů, končí. Na vině jsou chronické vrozené problémy s levou kyčlí, vinou kterých se majitel třinácti singlových a dvou deblových trofejí z profesionálního okruhu propadl v žebříčku až na 103. pozici.

Poslední soutěžní utkání odehrál muž, jenž dovedl Českou republiku ke dvěma triumfům v Davisově poháru, na konci srpna. V New Yorku tehdy vypadl s devatenáctiletým Američanem Brooksbym překvapivě už v prvním kole.

„Potřetí jsem se snažil o návrat, dal jsem tomu všechno. A během jednoho dne se všechno změní a vím, že s tím nemůžu nic dělat,“ prohlásil tehdy Berdych s tím, že další soutěžní zápasy jsou v jeho podání spíše nereálné. „Nemám žádný plán. Nevím, co mám dělat, abych mohl hrát bez limitu. Nemůžu servírovat, což je v tenise dost blbé. Vždyť já nejsem schopen se ani hýbat,“ přiznal tehdy v dějišti posledního grandslamu sezóny.

Nyní zatáhne bývalá světová čtyřka za úspěšnou kariérou pomyslnou oponu. Loučit by se Berdych měl o víkendu v Londýně, kde aktuálně probíhá Turnaj mistrů. „Myslím, že to bude v sobotu parádní tečka,“ nechal se v rozhovoru pro deník Blesk slyšet hráčův otec Martin Berdych, jenž se s manželkou do britské metropole rovněž chystá.

Sám hráč posléze informace o sobotní rozlučce potvrdil ve video vzkazu na svém Twitteru.