Fantazie! Senzační Plíšková vyřadila Serenu a na US Open si zahraje o titul!

- Daniel Kubelka

Senzační jízda Karolína Plíškové čtvrtým grandslamem sezóny nekončí ani v semifinále! Na skvěle hrající Češku nestačila ani dosluhující světová jednička Serena Williamsová, která české tenistce podlehla ve dvou setech 2:6 a 6:7(5).

Semifinále odstartovala světová jednička čistou hrou, Plíšková však okamžitě dorovnala skóre a hned ve třetím gemu udeřila. Při podání Američanky sice prohrávala 0:30, kontaktní fiftýn ale získala za pomoci jestřábího oka a třemi povedenými returny v řadě hned začátku zápasu sebrala své soupeřce servis. Brejk pak i za pomocí dvou es potvrdila a získala vedení 3:1.

 Williamsová ukázala svou sílu hned v další hře. Nerozházela ji totiž ani rychlá ztráta dvou fiftýnů a ani další brejkbol Plíškové, od stavu 30:40 totiž třikrát skvěle zaservírovala a nepříznivýstav zvrátila. Když pak současná česká jednička přežila těžký gem a zvýšila na 4:2, udeřila vzápětí znovu. Při podání soupeřky si trpělivou a přesnou hrou vypracovala vedení 40:0 a hned první brejkbol po další chybě Williamsové využila k dalšímu navýšení svého náskoku.

Za stavu 5:2 šla Plíšková podávat na vítězství v úvodním setu a psychicky náročný úkol zvládla na výtečnou, když především fiftýn na 40:15 hraný backhandem vkleče ven z kurtu stál za to. Premiérový setbol pak proměnila suverénně přímým bodem z podání a za pouhých 26 minut získala první sadu v poměru 6:2. Američanka tak teprve počtvrté v sezoně tratila úvodní set...

Také do druhé sady vstoupila česká tenistka skvěle a hned v úvodním gemu si vypracovala další brejkbol, ten však po backhandové chybě proměnit nedokázala. Plíšková vzápětí srovnala na 1:1, avšak Američanka po delší době excelovala na servisu a znovu se ujala snadno vedení. Čtyřiadvacetiletá lounská rodačka si pak prožila těžší chvíle ve čtvrtém gemu, jenže Williamsová v rozhodujících chvílích předvedla několik nevynucených chyb a nechala tak Češku znovu dorovnat skóre.

Zlomový moment přinesla hned následující hra. Američanka za stavu 30:30 při vlastním podání zkazila lehký forhend do kříže, Plíšková následně zabojovala proti dobrému servisu Williamsové a po její další chybě získala veledůležitý brejk. Těžké chvíle však na sebe nenechaly dlouho čekat. Češka si v šestém gemu vybrala slabší momenty na servisu i forhendu a čistou hrou o těžce získanou výhodu přišla a za stavu 3:3 se tak začínalo de facto od začátku.

Sedmý gem začala Williamsová dvěma dvojchybami v řadě, pak sice po sérii přímých bodů stav otočila, jenže gembol po další snadné chybě neproměnila. Po krásné a vybojované výměně získala Plíšková brejkbol, ten se jí však tentokrát využít nepodařilo. Američanka poté razantně vylepšila svůj servis a utkání se naprosto vyrovnalo. Obě hráčky si pak poměrně s přehledem držely podání a tak osudu druhého setu musel rozhodnout tiebreak.

Do něj vstoupila lépe česká tenistka a po backhandové chybě Williamsové hned na úvod brala minibrejk, který následně dvěma body potvrdila a bylo z toho nadějné vedení 3:0. Ani to však světovou jedničku nepoložilo. Na 3:3 se dotáhla po dvojchybě Plíškové a hned další bod brala po nejhezčí výměně v zápase, kterou doslova vydřela. Drama však pokračovalo. Plíšková po parádním returnu Američanky ale vydřela úvodní mečbol a k jeho proměnění jí stačila další dvojchyba Williamsové!

V boji o premiérový grandslamový titul se utká Plíšková s budoucí světovou jedničkou Angelique Kerberovou, která po 186 týdnech vystřídá na čele žebříčku WTA právě poraženou Serenu Williamsovou. Němku porazila naše současná nejlepší hráčka před třemi týdny ve finále turnaje v Cinncinati.

Ohlasy po zápase

Karolína Plíšková: Stále tomu nemohu uvěřitVždy jsem ale věděla, že když budu hrát svoji hru, tak mohu porazit kohokoliv. Tohle je ale naprosto neuvěřitelné. Serena je velká hráčka a je velice těžké proti ní hrát. Přesto, že prohrála první set, tak neustále bojovala. Chtěla jsem ji dnes ale porazit a to se podařilo.

Semifinále US Open - dvouhra ženy

Karolína Plíšková - Serena Williamsová  6:2, 7:6(5)