WTA

Turnaj mistryň: Kvitová podlehla světové jedničce a na turnaji končí. Českým deblistkám se nedařilo

- Jan Havlovic, Marek Bartošík

Petra Kvitová končí na Turnaji mistryň již ve skupině. Světová šestka prohrála i třetí zápas na turnaji, když podlehla aktuální světové jedničce Australance Ashleigh Bartyové ve dvou setech. O postup mezi čtyři nejlepší páry turnaje přišly Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou, které promarnily sedm setbolů a v Šen-čenu končí ve skupině. Ve čtyřhře prohrála i Barbora Strýcová, která ale měla postup do semifinále zajištěn.

Kvitová podlehla Bartyové a do semifinále se nepodívá
Petra Kvitová končí na Turnaji mistryň v Šen-čenu již po skupinové fázi. Devětadvacetileté české tenistce se nepodařilo ani na třetí pokus zvítězit, když ve čtvrtečním střetnutí nestačila na světovou jedničku Australanku Bartyovou po setech 4:6 a 2:6.

Světová šestka vstupovala do klíčového duelu s vědomím, že i po dvou prohrách stále živí šanci na postup do sobotního semifinále. Kvitová však nutně potřebovala porazit Bartyovou a doufat, že Bencicová uspěje v souboji s Bertensovou. K naplnění první podmínky však bohužel nedošlo. 

Kvitová po vyrovnaném úvodu zápasu přišla v pátém gemu o vlastní podání, což se ukázalo jako klíčové. Česká lvice sice měla poté k dispozici celkem čtyři brejkboly, ale ani jeden nevyužila a Bartyová následně dovedla první sadu do vítězného konce v poměru 6:4. 

Druhý set byl již jasně v režii aktuálně nejlepší tenistky světa. Bartyová si pomohla dvěma rychlými brejky a rázem vedla 4:0. Kvitová ještě kontrovala, ale porážku 4:6 a 2:6 již neodvrátila. 

Australanka Bartyová je tak druhou jistou semifinalistkou letošního Turnaje mistryň. Pro Kvitovou to byl poslední soutěžní zápas letošní tenisové sezony a na prestižním podniku končí již podruhé v řadě ve skupině.

Siniaková s Krejčíkovou se do semifinále neprobojovaly
Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou končí na Turnaji mistryň již ve skupině. Český pár nezvládl klíčový duel o postup do semifinále, když nestačil na australsko-čínskou dvojici Stosurová a Čang a prohrál po setech 3:6, 6:7(7).

Siniaková s Krejčíkovou vedly ve druhé sadě již 5:1, ale slibný náskok ztratily. Češky promarnily hned šest setbolových příležitostí a sedmý setbol v následném tiebreaku.

Strýcová se Sie třetí výhru ve skupině nepřidaly
Barbora Strýcová a Su-wej Sie vstupovaly do závěrečného utkání ve skupině na Turnaji mistryň s jistotou postupu. Česko-tchajwanská dvojice uzavřela skupinovou fázi porážkou 6:2, 4:6 a 9:11 od kanadsko-čínského páru Dabrowská, Sü. Strýcová se Sie nevyužily v super tiebreaku vedení 5:2. Do semifinále postupují z prvního místa ve skupině. Společně s nimi pokračuje v turnaji australsko-čínská dvojice Stosurová, Čang.

Bertensová skrečovala proti Bencicové
Smůla tenistek na Turnaji mistryň pokračuje. Po zranění Naomi Ósakaové (3.) a Bianky Andreescuové (4.) zasáhla nepřízeň osudu i Kiki Bertensovou (10.). Náhradnice za Ósakaovou skrečovala své utkání proti Belindě Bencicové (7.) za stavu 5:7 a 0:1 kvůli virovému onemocnění. Dvaadvacetiletá Bencicová si tímto vítězstvím zajistila postup ze skupiny.

Program na centrálním kurtu (začátek 9:00)
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Stosurová, Čang (AUS/CHN) 3:6, 6:7(7)
Ashleigh Bartyová (AUS) – PETRA KVITOVÁ 6:4, 6:2
Kiki Bertensová (NED) – Belinda Bencicová (SUI) 5:7, 0:1 – skreč Bertensová
STRÝCOVÁ, Sie (TPE) – Dabrowská, Sü (CAN/CHN) 6:2, 4:6, 9:11