Bez ohledu na výsledek. Fantazie, neskrývá Nadal radost z návratu do čela žebříčku

- Jan Vojkůvka

Španělský tenista Rafael Nadal nehrál od zářijového Laver Cupu. Na turnaji se naposledy objevil během US open, kde v pětisetové bitvě udolal ve finále Daniila Medveděva. A po Masters v Paříži se přesto usadí zpět na čele světového žebříčku.

Nadal se chystá ke svému prvnímu utkání v Paříži, kde si ve druhém kole zahraje s Francouzem Adrianem Mannarinem. Bez ohledu na to, jak na francouzském Masters dopadne, má zajištěn návrat na post světové jedničky. A má také velkou šanci, jak na čele přezimovat. Důvodem jsou především brzká vyřazení Novaka Djokoviče na US Open a Masters v Šanghaji, stejně jako neúspěšná březnová Masters ve Spojených státech.

„Je to fantazie,“ řekl Španěl pro oficiální web ATP. „Pochopitelně preferuji být raději světovou jedničkou místo dvojky, nebo pozici dvojky oproti trojce. A samozřejmě, možnost být světovou jedničkou i na konci sezony, je něco výjimečného. Budu moc rád, když se to povede.“

Nadal sice v průběhu sezony několikrát uvedl, že pozice světové jedničky není jeho cílem, ale vidina posunu mu jen potvrzuje, že odehrál velmi dobrý rok. „Jsem neskutečně rád za svou sezonu. Na začátku to bylo obtížné, ale pak se mi povedlo najít způsob, jak zase hrát na vysoké úrovni a nakonec jsem se dostal do pozice, ve které jsem nyní.“

Španěl po postupu do finále Australian Open nemohl najít dobrou formu. Vypadl už v osmifinále v Acapulcu, kvůli zranění nenastoupil do semifinále v Indian Wells a vynechal turnaj v Miami. Na oblíbené antuce vypadl třikrát v semifinále a jen velmi obtížné hledal recept na úspěch.

Pak ovšem vyhrál titul v Římě, po němž následoval triumf na French Open. Byť ve Wimbledonu prohrál v semifinále s Rogerem Federer, šňůrou 11 výher v řadě ovládl Masters v Montrealu a US Open. Díky tomu se po turnaji v Paříži dostane zpět do čela mužského žebříčku.

„Po Monte Carlu (kde vypadl v semifinále) bylo těžké si představit, že bych mohl uspět. Takže jsem velmi hrdý na to, jaký rok jsem nakonec odehrál,“ dodal Nadal.