Vzkříšení grandslamové šampionky. Ostapenková pod novou trenérkou září

- Jan Havlovic

Jelena Ostapenková má za sebou snové dva týdny, během kterých si zahrála finále v Linci a opanovala turnaj v Lucemburku. Hlavním faktorem bleskového vzestupu formy lotyšské tenistky je angažování trenérky Marion Bartoliové. „Jsem nesmírně ráda, že mám Marion po svém boku,“ ocenila Ostapenková služby bývalé wimbledonské šampionky.

Ještě před dvěma týdny by Jelena Ostapenková chtěla výsledky z letošní sezony úplně vymazat. Dvaadvacetileté Lotyšce se nedařilo, na grandslamech vyhrála celkově jen dva zápasy a nejlepším výsledkem bylo čtvrtfinále z trávy v Birminghamu.

Grandslamová šampionka se tak rozhodla využít turnaje v Linci a v Lucemburku v módu přípravy na novou sezonu. Domluvila se na spolupráci s Francouzkou Marion Bartoliovou, která Ostapenkovou právě na těchto dvou podnicích doprovázela z pozice nové trenérky.

Bývalá světová pětka s přítomností Bartoliové výrazně tenisově ožila a zaznamenala suverénně nejlepší výsledky za celý letošní rok. Její spanilou jízdu turnajem v Linci zastavila až ve finálovém duelu patnáctiletá Gauffová.

V Lucemburku už Ostapenková nenašla přemožitelku a došla si pro premiérový letošní titul, celkově třetí z okruhu WTA. „Finále v Linci mně dodalo mnoho sebevědomí, takže jsem do Lucemburku přijížděla v daleko lepším rozpoložení,“ vyprávěla čerstvá šampionka Luxembourg Open.

Ostapenkové pomohla ke zlepšeným výkonům právě nová trenérka. „Cítím od Marion velkou podporu a přinesla spoustu pozitivních věcí,“ pochvaluje si. „Za ty dva mně moc pomohla a jsem nesmírně ráda, že mám Marion po svém boku,“ dodala Lotyška.

Dvaadvacetiletá tenistka se vrátila v žebříčku do elitní padesátky a zakončila letošní sezonu ve velkém stylu. „Je to skvělé vyhrát titul na mém posledním turnaji v sezoně,“ lebedí si Ostapenková, která potvrdila, že bude chtít s Bartoliovou nadále spolupracovat.