WTA

Tři turnaje, tři tituly. Gauffová slaví triumfální závěr sezóny

- Marek Bartošík

Ještě před Wimbledonem znal Coco Gauffovou málokdo, snad jen pozornější fanoušci mohli zachytit její účast na prestižním turnaji v Miami. Od travnatého grandslamu však už Gauffová nenechává nikoho na pochybách, že se od ní dají čekat velké věci.

Coco Gauffová zahajovala sezónu 2019 na 875. místě žebříčku dvouhry, v pořadí čtyřhry dokonce nefigurovala. Tehdy ještě používala křestní jméno Cori, což se mladá Američanka rozhodla změnit během letošního US Open.

Po velkolepé jízdě především ve druhé polovině roku je Gauffová členkou širší elitní tenisové smetánky, když se ve dvouhře i ve čtyřhře vyhřívá v elitní stovce. Na posledních třech WTA turnajích (kam nespadají grandslamy) získala dva tituly ze čtyřhry a jeden ze dvouhry.

Ve dvouhře se zásluhou osmifinále z Wimbledonu, třetího kola na US Open a titulu z Lince pohybuje kolem 70. místa. Aktuálně je jednasedmdesátá a i přes rychlý konec na podniku v Lucemburku by měla poskočit na 69. příčku. To jí samozřejmě zaručuje start v hlavní soutěži Australian Open.

Trochu v ústraní singlových výkonů Gauffové jsou její deblové úspěchy po boku sedmnáctileté krajanky Catherine McNallyové. Americká dvojice, jež mimochodem používá oslavu podobnou té bratrů Bryanových, spolu letos počínaje srpnovým Washingtonem odehrála čtyři turnaje, z nichž hned dva vyhrála – kromě Washingtonu se talentované duo radovalo i tento týden v Lucemburku. Na domácím US Open padly Gauffová s McNallyovou v osmifinále, v Linci si připsaly semifinálovou účast.

Gauffová se v pondělním žebříčku čtyřhry díky efektivnímu využívání minima účastí na turnajích objeví patrně na 78. pozici, její parťačka bude dokonce číslem 64. Vzhledem k tomu, že obě sbíraly své větší úspěchy až ve druhé polovině sezóny, dá se očekávat jejich další posun vzhůru.

Přes všechnu euforii, která panuje ohledně patnáctileté Gauffové, se nesmí zapomínat na schopnosti za měsíc osmnáctileté McNallyové, která má na dosah elitní stovku žebříčku dvouhry. A třeba Kateřina Siniaková pochválila po své zkušenosti s americkou dvojicí na US Open na úkor Gauffové právě McNallyovou.