Tříhodinová bitva a 16 odvrácených brejkbolů. Plíškové k postupu nepomohlo ani 28 es

- Jan Vojkůvka

Jeden z nejnáročnějších zápasů v této sezoně má za sebou v Lucemburku Kristýna Plíšková. V osmifinálovém souboji jí ovšem nepomohlo ani to, že si neprohrála žádné podání. S Portoričankou Monicou Puigovou prohrála za bezmála tři hodiny po setech 6:7(5), 6:3, 6:7(6).

Plíšková byla v osmifinále jedinou, které se povedlo prorazit podání soupeřky. Přesto se s turnajem musí rozloučit. Byť úspěšně odvrátila všech 16 brejkbolů Puigové a na servisu si pomohla neskutečnými 28 esy.

V prvním setu se česká hráčka nedostala k žádnému brejkbolu a pouze je odvracela. Povedlo se jí to hned pětkrát a zároveň odmazala hned pět setbolů soupeřky. Ve zkrácené hře ovšem těsné porážce nezabránila.

Druhý set byl pro Plíškovou na podání rovněž náročný. Kromě úvodní hry čelila brejkbolům při každém svém servisu a celkem se musela vypořádat s 8 šancemi soupeřky. Těžké situace, včetně dvou skóre 0:40, zvládla a sama v osmém gemu zaznamenala jediný brejk celého střetnutí, díky němuž získala prostřední dějství na své konto.

Obě hráčky si ve třetím setu vyměnily po třech brejkbolech a podržely si podání až do tiebreaku. V něm znovu Plíšková byla po většinu času o krůček pozadu. Povedlo se jí sice odvrátit jeden mečbol, ale na ten druhý už recept nenašla.

Kristýna Plíšková může být celkově se svou letošní sezonou přesto spokojená. V jejím průběhu vypadla z elitní světové stovky, ale dokázala se herně zvednout a postupně se vyškrábala pořadím do elitní sedmdesátky, kde celý rok s největší pravděpodobností také zakončí.