López má na dosah astronomický rekord. Potřebuje ještě tři turnaje

- Marek Bartošík

Feliciano López patří mezi nejstabilnější členy okruhu ATP. Španělský veterán stále drží aktivní svou rekordní sérii 71 účastí v hlavních soutěžích grandslamů. V celkovém počtu odehraných turnajů je López nyní na druhé příčce, první Fabrice Santoro má o pouhé dva starty víc.

Svou účastí na turnaji v Antverpách se Feliciano López přiblížil rekordu v počtu absolvovaných podniků. Španěl jich má nyní na kontě 447, přičemž dosud vedoucí Fabrice Santoro nastřádal 449 startů.

López mohl Francouzův rekord překonat už letos, ale přibrzdily ho zdravotní patálie. Přesto jsou jeho vyhlídky pozitivní. Díky triumfu na červnovém travnatém podniku kategorie ATP 500 v Queen’s má jistotu, že se minimálně do poloviny příštího roku na mnohých turnajích vyhne kvalifikaci.

„Nemyslím si, že by teď bylo férové skončit. Zasloužím si další rok. Přitom už čtyři nebo pět let uvažuji o tom, že to bude moje poslední sezóna,“ uvedl během srpnového turnaje ve Winston-Salemu sám López.

Nyní osmatřicetiletý Španěl dokázal sedm z dosavadních 447 startů přetavit v titul, navíc odehrál dalších jedenáct neúspěšných finále. Nejvíce turnajů absolvoval v sezóně 2003 (31).

López ve statistice samozřejmě těží z faktu, že na rozdíl od taktéž osmatřicetiletého Rogera Federera na většině turnajů nepostoupil do závěrečných fází. Švýcar proto ve statistice odehraných turnajů – má jich 360 – za španělským kolegou výrazně zaostává.