Andrea Petkovicová: Ženský tenis je lepší než mužský

- Jan Vojkůvka

Německá tenistka Andrea Petkovicová přišla v rozhovoru pro Der Standard se zajímavou myšlenkou. Ženský tenis je mnohem lepší než ten mužský. Byť to neodpovídá zájmu diváků, její slova mají mnoho do sebe.

„Mám pocit, že ženský tenis je lepší než mužský. Máme hvězdy v každé generaci,“ řekla Petkovicová pro Der Standard a začala vypočítávat hvězdné tenistky, které dělí od sebe mnoho let. „Ósakaové je 21 let, Andreescuová je ještě teenager a pak tu máme starší hráčky. Serena Williamsová, Šarapovová, Kvitová,“ vyjmenovala Petkovicová.

Williamsové je 38 let, Šarapovové 32, Kvitové 29. Zmínit by se daly například i pětadvacetiletá Elina Svitolinová nebo světová jednička Ashleigh Bartyová, které je 23 let. Petkovicová tak správně upozorňuje, že téměř každý ročník nabízí nějakou hvězdu, která bojuje o nejvyšší stupínky na žebříčku a největší tituly.

„Muži mají Federera, Nadala, Djokoviče. Všichni jsou ze stejné generace, jen Federer je trochu starší,“ poznamenala Petkovicová. „Pravděpodobně všichni skončí ve stejnou chvíli. ATP těží nejvíce právě z těchto hvězd. Je pravdou, že jsou to globální hvězdy, ale to třeba Ósakaová taky. V Asii a Americe jí fandí spousta lidí.“

Dobré je pro srovnání hvězd také pořadí žebříčku v elitní dvacítce. Na mužském žebříčku je 6 hráčů pod 25 let, na ženském 10. Mužský tenis se v posledních letech snaží propagovat nastupující generaci, jak je to jen možné. To podle Petkovicové WTA nemusí, každým rokem vyletí vzhůru nějaká hvězdná hráčka, která se usadí mezi nejlepšími.

Naopak mezi muži největší tituly pravidelně sbírají Djokovič, Federer a Nadal. Jen občas mezi sebe pustí někoho mladšího, či jiného hráče své generaci. Ženský tenis je podle Petkovicové více rozmanitý a mnohem dramatičtější.